Govoreći za portal Dešavanja u Bijlejini o otkupnoj cijeni pšenice u odnosu na cijenu pekarskih proizvoda, Sreten Vučković iz Odjeljenja za poljoprivredu, rekao je da je takav odnos paradoks.

Sreten Vučković, Odjeljenje za poljoprivredu Grada Bijeljina

„Veoma često smo slušali predsjednika Unije poslodavaca Sašu Trivića, koji je pravdao povećanje cijena porastom plata radnicima, i ujedno najavljivao i dalje povećanje cijena pekarskih proizvoda, uprkos ovako niskoj otkupnoj cijeni pšenice. Kako kaže, povećane su plate radicima, što je apsurd i svi smo svjedoci toga da iako su povećane, nisu u toj mjeri koje bi opravdalo poskupljenje pekarskih proizvoda. To je sraman čin i država je kriva što je dozvolila takve mjere i sraman čin od strane gospodina Trivića, ali očigledno je vlast dozvolila tu vrstu bahatosti“, kaže Vučković.

Tim povodom, kontaktirali smo gospodina Trivića, te ga upitali za komentar na odnos otkupne cijene pšenice i cijene pekarskih proizvoda, s obzirom da su poljoprivrednici izrazili potrebu da im se objasni takva marža. 

„Poljoprivredni proizvođači se bave onim čim ne treba da se bave. Prošle godine su imali jeftinu žetvu, pa su prodali za duplo para, pa im niko ništa nije rekao. S druge strane, mislim da je današnja cijena pšenice potpuno neodrživa. Imam neke informacije da je već vani u Mađarskoj došlo do 250 evra, tako da je vjerovatno za očekivati da će i kod nas doći do porasta cijena pšenice. Ono što pekari danas koriste nije pšenica koja je plaćena 150 evra, nego je to, uglavnom, pšenica koja je 300 ili 320 evra. Do nekog pojeftinjena cijena brašna je došlo, ali ne u toliko značajnom iznosu“, objašnjava Trivić, te dodaje da je u pekarskoj industriji došlo do povećanja plata i da oko 35% ukupne cijene pekarskog proizvoda odlazi za plate radnika.

Saša Trivić, predsjednik Unije poslodavaca RS

Trivić je zaključio da je učešće brašna manje nego što je učešće radne snage, te su cijene pekarskih proizvoda formirane shodno tome.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име