Ministar Košarac zatražio rigoroznu kontrolu prilikom uvoza mesa

Datum:

Share post:

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac naložio je pojačanu kontrolu na prisustvo afričke kuge svinja prilikom uvoza mesa iz regiona, EU i drugih tržišta.

„Naložio sam Kancelariji za veterinarstvo BiH da prihvati zahtjev Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i da uvede mjeru stroge i intenzivne kontrole na prisustvo afričke svinjske kuge prilikom uvoza mesa“, rekao je Košarac.

On je dodao da je cilj da se podrže napori institucija Republike Srpske, Federacije BiH /FBiH/ i Brčko distrikta u suzbijanju i sprečavanju širenja ove zarazne bolesti, te očuvaju postojeći resursi u svinjogojstvu.

Košarac je napomenuo da institucije Republike Srpske, FBiH i Brčko distrikta redovno prate situaciju na terenu i da na dnevnom nivou preduzimaju neophodne mjere za kontrolu afričke kuge svinja, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

On je pojasnio da u borbi protiv afričke kuge svinja postoji koordinacija aktivnosti i redovna komunikacija sa nadležnim institucijama Republike Srpske, FBiH i Brčko distrikta, a da zajednički nivo mora dati doprinos takvim naporima.

„Zbog toga smo opredijeljeni da adekvatnim mjerama i uvođenjem pojačane kontrole kod uvoza mesa pomognemo nadležnim institucijama Republike Srpske, FBiH i Brčko distrikta u suzbijanju i sprečavanju širenja afričke kuge svinja, kao i sanaciji posljedica“, istakao je Košarac.

On je napomenuo da na snazi ostaje postojeća zabrana uvoza u BiH živih svinja, svježeg mesa domaćih i divljih svinja, te proizvoda od mesa iz regija Hrvatske, Srbije i drugih zemalja u kojima je prisutna afrička kuga svinja.

„Pratićemo efekte preduzetih mjera i stanje na terenu, te u koordinaciji i saradnji sa nadležnim tijelima u Republici Srpskoj, FBiH i Brčko distriktu nastaviti da radimo na suzbijanju i sprečavanju ove zarazne bolesti“, istakao je Košarac.

On je podsjetio da je od Savjeta ministara zatražio da iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH interventno izdvoji milion KM za saniranje posljedica širenja afričke kuge svinja.

Košarac je istakao i da su nedavno, na zahtjev njegovog ministarstva i Kancelarije za veterinarstvo BiH, međunarodni eksperti zaduženi za zdravlje životinja boravili na području Bijeljine i Brčko distrikta, te u saradnji sa veterinarima iz Srpske dali preporuke o tome šta je potrebno učiniti kako bi se spriječilo širenje afričke kuge svinja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini otvoren Simpozijum Udruženja urologa Srbije – Urgentna stanja u urologiji (foto, video)

Udruženje Urologa Srbije večeras je u Etno selu "Stanišići" u Bijeljini otvorilo simpozijum, koji će biti održan od...

MILAN DAKIĆ, direktor Puteva Srpske DOBITNIK PRIZNANJA “Kapetan Miša Anastasijević”

Pod sloganom “Otadžbina se brani stvaralaštvom”, u Privrednoj komori Republike Srpske održana je promocija projekta “Put ka vrhu”,...

Potresna poruka na spomen-ploči u Zagrebu za brutalno ubijenu srpsku porodicu Zec 1991.

Na zagrebačkom Sljemenu sinoć je otkrivena spomen-ploča i održana komemoracija za porodicu Zec koja je ubijena prije 32...

Članovi Omladinskog kruga MIZ Tuzla posjetili Bijeljinu (foto)

U nedjelju, 03. decembra 2023. godine, članovi Omladinskog kruga Medžlisa Islamske zajednice Tuzla na čelu sa predsjednikom Edinom...