Tri kreativna načina da preuredite dvorište (foto)

Datum:

Share post:

Ukoliko ste oduvijek imali želju da od vašeg dvorišta rekreirate idealizovano parče raja, ali ste odustajali jer niste znali odakle da krenete – ovo je tekst za vas!

Preuređenje dvorišta je neretko asocijacija za velike instalacije i zahtevne prepravke koji iziskuju ogromna finansijska ulaganja i značajan utrošak slobodnog vremena, međutim to ne mora da bude slučaj.

Kako bismo vam olakšali ovaj kućni projekat, u narednim redovima smo izlistali neke univerzalne, ali kreativne, sugestije koje će vam pomoći da ovaj poduhvat uspješno i realizujete.

#1 Osvježite kućni prilaz – izradite kovanu kapiju za rustičan efekat 

Ako niste sigurni odakle da započnete vaš kućni projekat, naš predlog je da krenete od početka – doslovno rečeno.

Kućni prilaz je stavka koja se često ne nalazi na listi prioriteta, što može biti velika početnička greška jer je on naš prvi vizuelni susret sa dvorištem. 

Bilo da ste pristalica modernog industrijskog ili tradicionalnog rustičnog stila uređenja, kovana kapija će učiniti da vaše dvorište momentalno zadobije notu elegancije. Ovaj projekat možete i apsolutno sami da realizujete, uz strpljenje i odgovarajući pribor:

  • Aparat za varenje – prva nužna stavka, pored pribavljenog materijala za izradu ograde. Oni će služiti za zavarivanje i spajanje elemenata. Online prodaja aparata za varenje danas obuhvata širok spektar ovih uređaja, te je potrebno da se odlučite za onaj koji će odgovarati vašim individualnim potrebama. Ukoliko ćete obavljati još ovakvih kućnih projekata, razmislite o profesionalnijem aparatu koji ima više podešavanja.

  • Gvozdeni profil za izradu okvira kapije i metalne cevi – uz ovo je potrebno i nabaviti pričvršćivače, a prečnik metalne cijevi treba da je najmanje 10 cm

  • Sredstva za zaštitu od korozije – u specijalizovanim radnjama možete nabaviti posebna sredstva za zaštitu ograde od rđe. Gvožđe generalno dobro podnosi vrućine i mraz, ali nije na odmet da iskoristite i dodatne preventivne mjere kako biste produžili vijek trajanja vaše ograde. Za održavanje je obično dovoljno da se prebriše toplom vodom, bez hemijskih preparata, a kada se prljavština nakupi – blagim sredstvom za čišćenje i vrelom vodom.

  • Brusilica sa diskovima za rezanje i brušenje

  • Ručni alat – klešta, čekić, lopata, užad i klinovi, metar, libela su neophodni za ovaj projekat. Osim toga, ovo su alati koje bi svako trebao da poseduje.

  • Mešalica za beton ili posuda za ručno miješanje – za izgradnju temelja

  • Cement, pesak i lomljeni kamen – za izgradnju temelja

Način samostalne izgradnje kovane ograde

Najprije je važno da napravite skicu ograde – ovde vaša mašta i kreativnost dolaze do izražaja. Potom je potrebno izmeriti lokaciju, označiti sve uglove i mjesta za postavljanje stubova sa klinovima. Istegnite konopac kako biste tačno izmjerili postavke i poslužite se metrom i libelom tokom ovog koraka kako biste eliminisali bilo kakva odstupanja.

Važno je naglasiti da svaki dio ograde ne bi trebalo da bude duži od jednog i po, eventualno dva metra, jer će u suprotnom ograda pasti usljed njene težine.

Nakon toga prelazimo na sledeći korak, a to je izrada ograde. Ovde se služimo tehnikom hladnog kovanja koja ne iziskuje vrijeme i veštinu kao ona koja se sprovodi pomoću ognjišta. Najpre ćemo zavariti gvozdeni okvir na pojedinačne elemente, tj. na metalne cijevi. Kada završite sa cjelokupnim spajanje, potrebno je da uklonite sve neravnine i ostatke brusilicom i da tretirate ograduantikorozivnim  sredstvima.

Prelazimo na temelj. Imajte na umu da što je ograda viša i duža, to stubovi moraju biti dublji i veći. Nakon što ste očistili tlo, potrebno je da iskopate rov dubine 70 cm i širine 30 cm. Odredite sekcije ograde na 1,5 m i postavite stubove. U rupe oko stubova ubacite pijesak i lomljeni kamen.

Poravnajte dno i napunite ga sa 10 cm pijeska, a nakon toga implementirajte armaturu. Najzad, postavite ploču ili šperploču kako biste zaštitili temelj i izlijte beton – potrebno je da sačekate 3 do 4 nedelje da se on stegne, te nakon toga ugradite ogradu.

#2 Oplemenite dvorište ukrasnim lampionima, svijećama i bakljama

Najbolji način da dekorišete vaše dvorište, a da se ne fokusirate isključivo na očekivane sadnice biljaka i cvijeća, kao što je kadifica, već da uvrstite raskošnu rasvjetu.

Prema riječima mnogih stručnjaka, osvjetljenje zapravo igra odlučujuću ulogu u određivanju tona i atmosfere, te je naša preporuka da se odlučite za onaj tip rasvjete koji će odgovarati vašim ličnim afinitetima.

U skladu sa tim, možete se odlučiti za ukrasne lampice i dekorativne svijeće, ako ste pristalica intimnije i ušuškanije atmosfere. One će doprinijeti da vaš prostor odiše toplinom.

Pored njih, možete i razmotriti opciju baštensih baklji koji su fenomenalan izbor ukoliko želite da vaše dvorište zadobije tropsku atmosferu i egzotični dizajn.

Eksterijer takođe možete ukrasiti i solarnim lampama koje će prelijepo izgledati uz baštensku stazu ili uz novonastalu ogradu. Pored zasjenjujućeg estetskog efekta, solarne lapme su i dugoročno štedljivo rješenje.

#3 Preuredite vaš stari baštenski namještaj – poslužite se dekupaž tehnikom

Vaš stari baštenski namještaj ne mora nužno biti zamijenjen novim, čak naprotiv, uz malo boje i truda on može izgledati kao da je tek pristigao iz salona.

Drveni ili metalni stolovi mogu biti preuređeni za samo nekoliko sati uz pomoć čuvene dekupaž tehnike. Ono što je potrebno jeste da najpre išmirglate podlogu i osvježite je nekom pastelnom ili svijetlom bojom.

Krucijalno je da farba bude svjetlijih tonova kako bi se dekupaž tehnika bolje primila. Dalje, listićima papira iz magazina ili novinama, kao i salvetama na kojima su oslikani neki specifični motivi, možete zapravo preslikati pomenute dezene. Potrebno je da te motive prethodno isječete i blago nakvasite, te da ih uz pomoć specijalnog lepka nalijepite na željenu površinu.

Pomenuti lijepak možete pronaći u bilo kojim radnjama za slikarski pribor. Najzad, kompletirajte vaš rad lakom za finiš i imaćete potpuno nov komad namještaja koji će se savršeno uklopiti u zamišljenu idilu.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan, koliko i inspirativan, te da ćete se i sami odvažiti da primjenite ove sugestije u preuređenju vašeg dvorišta – srećno!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

LJUBIŠA PETROVIĆ: Vlast na Bijeljinu gleda samo kao plijen

- Dok su drugi zaduživali ovaj grad i sa nasleđenim dugom od 39 miliona KM, a za ove...

RSS: Delegacija Tasosa posjetila Bijeljinu na poziv turizmologa Jasne Pazarac Savić (foto)

Saopštenje za javnost Republičke stranke Srpske prenosimo u cjelosti: Članica upravnog odbora Turističke organizacije /TO/ grada Bijeljina Jasna Pazarac...

Putinova inauguracija 7. maja

Inauguracija predsjednika Rusije Vladimira Putina biće održana 7. maja, izjavio je predsjedavajući Odbora za ustavno zakonodavstvo i državnost...

VIŠNJIĆ DJELOM SABIRAO ROD: U Ugljeviku svetkovina u čast Filipa Višnjića (foto)

I imenom, i djelom, i riječju, i pesmom, i divnim zvukovima gusala u njegovim rukama, i ljubavlju prema...