„Do rješenja su pokušali doći vrsni matematičari, profesori, akademici, a uspio je samo Vuk“ Nakon 60 godina Trebinjac riješio MATEMATIČKU ZAGONETKU

Učenik prvog razreda Gimnazije „Јovan Dučić“ iz Trebinja Vuk Јanković riješio je matematički problem koji je čuveni matematičar Vladimir Stojanović kreirao još prije 58 godina. Mladi Trebinjac prvi je, nakon skoro 6 decenija, došao do jednog od moguća dva rješenja ovog zadatka.

Tim povodom profesor Vladimir Stojanović, inače autor više od stotinu udžbenika, zbirki i knjiga iz oblasti matematike, došao u trebinjsku Gimnaziju i mladom matematičaru uručio prigodne poklone.

– Ovaj zadatak tokom proteklih 58 godina pokušavali su da riješe vrsni matematičari, profesori, akademici, ali eto Vuk je prvi došao do jednog od moguća dva rješenja, što mi je izuzetno drago. Cedulju sa ovim zadatkom podijelio sam učesnicima juniorske olimpijade u matematici koja je održana u Albaniji, a radio sam to i godinama unazad, i možete zamisliti moje zadovoljstvo kada mi se Vuk javio sa rješenjem. Želim mu svaku sreću i da i dalje razvija svoj veliki talenat – rekao je Stojanović na maloj svečanosti koja je održana u Gimnaziji “Јovan Dučić”.

Mladi matematičar Vuk Јanković istakao je da mu je izuzetna čast što je upoznao legendu matematike, profesora Stojanovića, i što je posjetio njegovu školu Trebinje. Hvala i njemu i svim mojim profesorima i nastavnicima. Zadatak sam rješavao petnaestak dana, i kako i sam profesor kaže, osim matematičkog znanja bilo je potrebno i kreativnosti – naveo je Јanković.

On je višestruki republički prvak u fizici i matematici, učesnik matematičke olimpijade u Јapanu, gdje je osvojio treće mjesto, a za koji dan očekuje ga učešće na balkanskoj matematičkoj olimpijadi u Varni u Bugarskoj.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.tv

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име