Tramp u velikom problemu – mogao bi biti kažnjen sa 370 miliona dolara?

Datum:

Share post:

Bivši američki predsjednik Donald Tramp, njegovi sinovi i njegova istoimena kompanija već su proglašeni odgovornim za lažno naduvavanje vrijednosti imovine u izjavama zajmodavcima.

Tužioci su zatražili od sudije da kazni Trampa sa 370 miliona dolara i da ograniči njegovu sposobnost da posluje u državi.

To je mnogo novca, čak i za milijardera.

Pravni stručnjaci rekli su za Bi-Bi-Si da bi tako velika kazna, zajedno sa potencijalnom konačnom presudom koja bi mogla u velikoj mjeri uticati na njegovo carstvo nekretnina, mogla da nanese ozbiljan udarac finansijama gospodina Trampa.

„On neće od‌jednom postati radnička klasa“, rekla je bivša savezna tužiteljka Dajana Florens.

„Ali ovo je mnogo novca. Njegovo bogatstvo će biti značajno smanjeno“, dodala je ona.

Zašto bi Tramp mogao biti kažnjen sa 370 miliona dolara?

Državni tužilac Njujorka Leticija Džejms rekla je na sudu da je 370 miliona dolara odgovarajući iznos koji bi Trampovi trebalo da plate finansijsku kaznu koja uključuje vraćanje novca stečenog lažnim putem.

Ona je izračunala sumu na osnovu tri faktora: novca koji je gospodin Tramp navodno zaradio na štednji na kamatnim stopama na kredite zbog pogrešnog iskazivanja imovine. „Bonusi“ isplaćeni zaposlenima Tramp organizacije koji su učestvovali u šemi i dobit ostvarena od dva imovinska posla za koje Džejms tvrdi da su pribavljeni na prevaru.

Na sudiji Arturu Еngoronu je da odredi finansijske kazne kada donese svoju presudu.

Bez obzira na iznos, Tramp bi takođe morao da plati godišnju kamatu na tu kaznu, koja datira nekoliko godina unazad od kada su se navodni prekršaji dogodili.

Njujorška kamatna stopa od 9 odsto znači da će Tramp možda morati da plati dodatni devetocifren iznos pored kazne.

Tramp negira da je počinio prevaru i kaže da nije bilo zločina jer su banke zaradile novac na njegovim investicijama. Očekuje se da će on pokrenuti žalbu, čime bi se presuda stavila na čekanje dok viši sud ne razmotri slučaj.

Ali ako želi da izbjegne plaćanje kazne ili da mu se zaplijeni lična imovina dok traje žalbeni proces, on i dalje mora da položi pun iznos koji će biti zadržan na sudu u roku od 30 dana.

Kaznena suma – ali ne razorna

Prema jednom proračunu magazina Forbs, ukupna neto vrijednost imovine Trampa iznosi 2,6 milijardi dolara. Kancelarija državnog tužioca Njujorka procijenila je njegovu godišnju neto vrijednost na 2 milijarde dolara u 2021. Na osnovu tih procena, kazna od 370 miliona dolara koštala bi Trampa otprilike 15 – 18 odsto njegovog bogatstva.

Međutim, pored ove kazne koja je sve izvjesnija, on već duguje Žan Karol 83,3 miliona dolara odštete iz odvojenog slučaja za klevetu, koji je završen u januaru. Njegovi pravni troškovi takođe rastu dok se bori sa četiri krivična predmeta na saveznom i državnom nivou. Ova finansijska opterećenja mogu predstavljati više novca nego što Tramp ima na raspolaganju.

Pravni stručnjaci kažu da on ima nekoliko potencijalnih opcija.

Tramp može da obezbijedi obveznicu, ali bi ga to koštalo

Da ne bi platio sve unapred, Tramp bi mogao da pokuša da obezbijedi garanciju – garanciju treće strane da može da plati punu kaznu.

To bi ga koštalo mnogo više miliona, uz dodatne kamate i naknade. Od njega bi se takođe vjerovatno zahtijevalo da da zalog.

Da bi obezbijedila obveznicu od kompanije za vezivanje, osoba obično treba da uloži oko 10% od ukupnog iznosa duga, objasnio je Stiven Koen sa Pravnog fakulteta u Njujorku. Dakle, ako Tramp duguje 370 miliona dolara, možda će morati da plati obvezničkoj kompaniji 37 miliona dolara da izda obveznicu, a tu naknadu neće dobiti nazad.

Tramp bi mogao da proda imovinu

U izjavi u ovom slučaju, Tramp je rekao da ima 400 miliona dolara u gotovini. Međutim, uz njegove druge pravne obaveze i naknade, to ne bi bilo dovoljno da pokrije novu kaznu od 370 miliona dolara.

„Mora da razmisli šta da uradi sa svojom imovinom, kako da likvidira preduzeća da bi došao do tog novca“, rekla je Sara Kristof, bivša federalna tužiteljka.

Veliki dio njegovog bogatstva vezan je za njegove poslove sa nekretninama. Forbs je otkrio da je njegova njujorška imperija nekretnina procijenjena na 490 miliona dolara, uključujući i njegov vodeći kondominijumski neboder, Tramp kulu, vredan 56 miliona dolara prema podacima ovim podacima.

Njegov portfolio uključuje mnoge druge nekretnine širom zemlje, sa terenima za golf, kondominijum kulama, hotelima, pa čak i vinarijom.

„Nešto će morati da se proda ili realizuje da bi se dobio novac za plaćanje takve vrste troškova“, rekao je Vilijam Tomas, profesor na Univerzitetu u Mičigenu.

Tramp bi mogao da traži novac od svojih lojalnih pristalica

Tramp bi se takođe mogao okrenuti ogromnom mehanizmu prikupljanja sredstava koji koristi da plati desetine miliona pravnih troškova.

Prema Njujork Tajmsu, 10% svakog dolara koji se prikupi od njegovih pristalica ide na plaćanje njegove odbrane u građanskim i krivičnim suđenjima. Koristio je dva komiteta za političku akciju – „Spasite Ameriku“, koji je bio njegovo glavno sredstvo za plaćanje pravnih taksi, i „Učinite Ameriku ponovo velikom“, koji finansira njegovu predsjedničku kandidaturu, da prikupi novac za pokrivanje troškova suđenja, iako takve strukture obično koristi u političke svrhe.

Ovi entiteti su odvojeni od njegovog zvaničnog naloga za predsjedničku kampanju.

Od njegove prve optužnice u martu 2023. do kraja godine, njegov komitet za političku akciju „Spasimo Ameriku“ potrošio je skoro 40 miliona dolara na advokate i druge povezane honorare, izračunao je Forbs.

Prema federalnim pravilima finansiranja kampanje, Tramp bi potencijalno mogao da iskoristi „Spasimo Ameriku“ da plati kaznu koju je odredio sud, rekla je Šena Ports, viši savjetnik u Pravnom centru kampanje. Ne bi mu bilo dozvoljeno da izvrši ovu uplatu zvaničnim sredstvima za kampanju, dodala je ona.

Ali prikupljanje sredstava možda ionako nije praktično u slučaju Trampa, rekli su advokati za Bi-Bi-Si. Prema podnescima Federalne izborne komisije, njegov „Spasimo Ameriku“ PAC započeo je novu godinu sa 5 miliona dolara u gotovini.

Tramp će dobiti jasniju sliku o tome šta to znači za njegovo poslovno i lično bogatstvo tek kada sudija Еngoron donese svoju konačnu presudu. Ali bez obzira na to kako on odluči da plati, svaka veća kazna će verovatno izazvati ozbiljne finansijske glavobolje bivšem predsjedniku.

„Tramp je, uprkos svim njegovim pogrešnim predstavljanjima i lažima o svom bogatstvu, zaista bogata osoba“, rekao je Tomas, profesor biznisa i dodao da većina ljudi nema 400 miliona dolara.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: mondo.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

VRIJEME DANAS umjereno oblačno uz moguće slabe padavine

Ujutru umereno oblačno uz sunčane periode i hladnije, u višim predelima slab mraz. Mjestimično uz riječne doline i...

USVOJEN Izborni zakon Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na Trinaestoj posebnoj sjednici Izborni zakon Republike Srpske. Za Izborni zakon glasao je...

Na današnji dan prije 32 godine ODBRANJENA vojna fabrika „Pretis“

Iz Udruženja građana boraca i njihovih potomaka Treće sarajevske brigade VRS izdato je saopštenje o istorijskim događajima iz...

PETROVIĆ: Regulacioni planovi Bijeljine na javnoj raspravi – privredni razvoj se nastavlja (foto)

Danas je u Gradskoj upravi održan sastanak na temu izrade regulacionih planova „Agro-tržni centar“ i „Industrijska zona 4“...