Srebrenica je danas dobila nove nazive ulica, na osnovu odluke lokalnog parlamenta donijete sredinom aprila.

UUlici maršala Tita postavljena je tabla sa nazivom Ulica Republike Srpske, a Trg Mihajla Bjelakovića, imenovan po partizanskom heroju iz Drugog svjetskog rata, postao je Trg Republike Srpske, prenosi FoNet.

Gradski park Srebrenica preimenovan je u Park majora Koste Todorovića (pripadnik Zlatiborskog dobrovoljačkog odreda tokom I Svjetskog rata, ubijen u Srebrenici 1914.), a Ulica Reufa Selmanagića Crnog u Dubrovačka. Ulica Vinogrdište mijenja ime u Preobraženjska, Ulica Milovoja Mičića u Gorana Zekića (bivši predsednik Srpske demokratske stranke Srebrenica).

Ulica Istočnobosanske brigade mijenja ime u Nikole Tesle, Ulica Srebreničkog odreda u ime Ive Andrića, a Trg bratstva i jedinstva u Trg mladosti.

Imenovane su i ulice koje do sada nisu imale naziv.

U izboru novih imena nisu učestvovali predstavnici bošnjačkog naroda u lokalnom parlamentu, u kojem većinu imaju politički predstavnici Srba.

Većina naziva ulica u Srebrenici bila je na snazi do 1996. godine. Tada je odlukom lokalne vlasti, koju su činili odbornici srpske nacionalnosti, promijenila sve nazive. Šest godina kasnije, vraćeni su stari nazivi ulica odlukom nove skupštinske većine.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić izjavio je nedavno da se unutar opštinskih i stranačkih tijela vode pregovori o pokretanju inicijative za promjenu naziva Srebrenice, prenosi Mondo.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име