TEMA za razmišljanje U IZOLACIJI: Šta je isplativije – nov ili polovan automobil?

Datum:

Share post:

Ne može da se ospori da i u ovoj lošoj situaciji možemo da uvidimo i pronađemo dobre stvari. Jedna od njih svakako je slobodno vrijeme za promišljanje i obavljanje svih onih stvari za koje dugo nismo pronalazili dovoljno vremena.

Na primjer, sigurni smo da je dosta vas razmišljalo o kupovini novog automobila, ali nije pronalazilo dovoljno vremena za potragu za idealnim novim četvorotočkašem.

 
Jedna od prvih dilema koja se nameće svakome ko želi da se počasti automobilom, jeste da li da kupuje nov ili polovni automobil.
Naravno da je ekonomski faktor izuzetno važan kod velikih kupovina, kao što je kupovina novog automobila ili otkup polovnjaka, pa je preciznije pitanje: da li je isplativije kupiti nov ili polovni automobil?

Polovni automobili znatno niže cijene

Sigurno i bez da vam mi to posebno naglasimo, znate da su polovni automobili povoljniji od novih automobila, jedino pitanje je da li je ta kupovina dugoročno isplativija.
Samim tim što su polovnjaci povoljniji, znači da za isti budžet možete kupiti bolji model polovnog automobila, nego novog, a bolji modeli automobila obično su i kvalitetniji, zar ne?
Ipak, nije dovoljno da model automobila bude bolji da bi bio i isplativiji. Pitanja koja se nameću su i: koliko je dugo se vozio, kako je održavan i koliko je kilometara automobil prešao?

Procjena isplativosti u odnosu na stanje polovnjaka

Jako važno za procenu isplativosti polovnog automobila je to u kakvom je polovnjak stanju. Zato prilikom odabira automobila za kupovinu obratite što više pažnje na stanje polovnjaka – na to koliko je star, da li ima određena oštećenja, da li je na njemu bilo većih popravki i kvarova, pa i koliko je kilometra prešao, odnosno koliko je “istrošen” i da li je redovno servisiran, odnosno na koji način je održavan.

Procijenite i vrijednost potencijalnih popravki automobila. Već znate da su određeni automobilski brendovi poznati po tome što njihove poprave i dijelovi vrijede više od popravki i dijelova nekih drugih automobila.

 
Da skratimo  – polovnjak je isplativiji ukoliko je u dobrom stanju, ne iziskuje česte ni skupe popravke i boljeg je modela od novog koji biste mogli kupiti za ista raspoloživa sredstva.

Za prvi automobil uvijek se preporučuje polovnjak

Nekad stanje automobila i isplativost kupovine ne zavisi samo od samog modela i stanja automobila, već i od iskustva vozača. Bez namjere da uvrijedimo novopečene vozače, od kojih se sigurno mnogi snalaze i bolje od iskusnijih, činjenica je da se smatra da je iskustvo od velikog značaja za to kakav je vozač, a samim tim i sa koliko pažnje će upravljati svojim četvorotočkašem.
Zato se novim vozačima uvijek preporučuje kupovina polovnjaka radije nego novog automobila. Jasno je zašto je polovnjak za većinu novih vozača isplativije rešenje. Čak i mala ogrebotina prilikom parkiranja, lakše će pasti vozaču u slučaju da je šteta načinjena već korišćenom, polovnom automobilu, nego novom automobilu.

Donošenje odluke o kupovini automobila

Svako će sam odlučiti koja je najbolja opcija za njega. Da li je isplativije da kupi polovnjaka ili nov automobil. Na kraju krajeva – ne procjenjujemo svi jednako vrijednost samog novca, pa je nekome skup automobil koji je nekom drugom kupcu korektne cijene.
Ono što svakako treba da uzmete u obzir prilikom donošenja odluke, jesu stanje automobila i budžet koji imate na raspolaganju. Ne preporučuje se kupovina automobila koja će vas ostaviti sa nulom na računu.
 
Napravite lufta u budžetu za potencijalne aseosare za automobil i njegovo dodatno uređivanje po potrebi, ali i porez na prenos vlasništva, saobraćajnu dozvolu, kao i registraciju u slučaju kupovine automobila sa istekom registracijom.
Osim toga, prilikom donošenja konačne odluke, proučite model automobila za čiju ste kupovinu zainteresovani. Bilo da je automobil nov ili polovan – recenzije ljudi koji već godinama voze model koji vas zanima, puno će značiti da steknete sliku o isplativosti kupovine ovog automobila.
Prije kupovine trebalo bi da se osjetite potpuno sigurno u odluku koju donosite, a s obzirom na to da je za takav osjećaj sigurnosti potrebno dosta razmišljanja i istraživanja o svim navedenim faktorima – sada je idealno vrijeme da to i učinite.
Iskoristite vrijeme u samoizolaciji da donesete konačnu odluku o kupovini četvorotočkaša. Sigurni smo da su vam ovi savjeti pomogli da znate o čemu sve treba razmišljati kada je riječ o (ne)isplativosti kupovine određenog automobila.
 
Dešavanja u Bijeljini
​Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Na današnji dan – 28. mart

Danas je četvrtak, 28. mart, 88. dan 2024. Do kraja godine ima 278 dana. 1472. - Rođen italijanski slikar...

PET MAGAZIN: Životni vek morskog praseta

Morski prasići obično su poslušni, laki za rukovanje i preslatki sisari koji mogu da budu fantastični kućni ljubimci....

Apple Maps dobija dugo čekanu opciju

Apple bi u svoje mape mogao da doda opciju koju korisnici već duže traže. Trenutno, Apple Maps ne nudi...

AGRO SAVJET: Testiranje klijavosti sjemena

Testiranje klijavosti sjemene je preventivna mjera koja pomaže da se postignu bolji rezultati u gajenju biljaka, u tom...