Šta je PRLJAVA BOMBA koju bi teroristi mogli napraviti u BiH?

Datum:

Share post:

Izvještaj Državne regulatorna Agencija za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH o stanju u toj oblasti za prošlu godinu vrvi od alarmantnih podataka i apela na hitno djelovanje.

Kako je navedeno, izvori zračenja mogu predstavljati rizik za bezbjednost i zdravlje stanovništva, te predstavljaju nezanemarivu prijetnju bezbjednosti u BiH ukoliko dođu u pogrešne ruke pošto se mogu koristiti za terorističke aktivnosti (npr. scenario prljave bombe), navodi se u izvještaju koji je Avaz nedavno objavio.

Šta je prljava bomba

Prljava bomba je, teoretski govoreći, oružje kod kojega je oko jezgra klasičnog eksploziva postavljen radioaktivni materijal s ciljem radioaktivne kontaminacije što većeg područja.

Njena razorna moć je mnogo manja od nuklearne bombe, ali može biti štetna za zdravlje ljudi i trajno onemogućiti upotrebu objekata pored kojih bi eksplodirala.

TESTNA REKLAMA

Putem klasične detonacije radioaktivni materijal se rasipa s ciljem kontaminacije, odnosno “prljanja” što većeg područja, zbog čega je bomba i dobila takvo ime.

Razlika između nuklearne i prljave bombe

Kod fisijske nuklearne bombe riječ je o lančanoj reakciji cijepanja jezgri urana-235 ili plutonija-239, pri čemu se oslobađa velika energija u vidu toplinskog zračenja, radioaktivnog zračenja i udarnog vala, uz naravno rasipanje radioaktivnih čestica.

Kod “prljave bombe” nema udarnog vala i velikog razaranja, nema “gljive”, nema toplinskog zračenja, ali ima rasipanja radioaktivnih čestica u okolini.

Kod pravljenja ovakvih bombi najteže je doći do radioaktivnog izvora koji bi se razorio i raspršio pri eksploziji.

Ostatak konstrukcije je najobičniji eksploziv s vremenskim upaljačem, da se teroristi mogu skloniti prije eksplozije bombe.

Kakve su posljedice

Kako je jednom ranijom prilikom objasnio Tonči Tadić, poznati nuklearni fizičar s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, posljedice “prljave bombe” u prvom redu su udisanje radioaktivnih čestica na mjestu eksplozije, što bi dovelo do visoke šanse za pojavu raka kod skoro svih koji bi tome bili izloženi.

Osim toga, eksplozija “prljave bombe” izbacila bi na nekoliko desetina godina iz upotrebe objekte iznad ili pored kojih je eksplodirala.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: avaz.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: 11. “Dani povrća“ u Gornjem Crnjelovu (foto)

Danas su u Gornjem Crnjelovu organizovani 11. po redu Dani povrća. Ove godine na manifestaciji je svoje povrće,...

Borbelj i Olivera Jevtić pobjednici Atletske trke “Ugljevik 2022“

Pobjednici Sedme atletske trke "Ugljevik 2022" koja je održana sinoć su Đuro Borbelj i Olivera Jevtić iz Srbije. Trka...

Danas počinje Velikogospojinski post – SPC se priprema za praznik Uspenija Presvete Bogorodice

Za pravoslavne vjernike danas je počeo Velikogospojinski post kojim se pripremaju za praznik Uspenija Presvete Bogorodice - Velike...

Google ima sjajne vijesti za gejmere

Tokom ove nedjelje Google je počeo sa isporukom funkcije, koja će gejmerima omogućiti da igre iz clouda pokrenu...