„WIENER CASSEN FABRIK“. Ovo je natpis na austrougarskom sefu starom preko stotinu godina koji govori o bogatoj tradiciji semberskog preduzetništva. Naime, zanatsko – preduzetničko udruženje „Preduzetnik“ u Bijeljini čuva ovaj sef star više od vijeka.

Šta danas čuva stari austrougarski sef?
„Na sefu nije ugravirana godina proizvodnje. Ne postoje ni tačni podaci kad je sef nabavljen, ali u „Preduzetniku“ procjenjujemo da je sef stigao u Bijeljinu kada je građena zgrada Zanatskog doma u Bijeljini, 1931. godine. Mislim da je tada izdvojen novac i nabavljen je i ovaj sef – kasa“, započinje priču Mile Stević, izvršni direktor „Preduzetnika“.

Sam izgled je veoma specifičan.  Ovaj masivni komad ima dvije brave, jednu klasičnu, a jednu sa posebno ugraviranim ključem.

„Bravu otključava jedan specijalni, narezani ključ, pa možemo reći da je to preteča kodiranja. Ti zarezi su vrlo specifični“, navodi Stević.

A iza brave…
U samom sefu nalazi se pregrada sa još jednom bravom za čuvanje dragocjenosti. Tu su, kaže Stević, prije osamnaest godina pronađeni originalni pečati i dokumenti iz nekog prošlog perioda „Preduzetnika“ u Bijeljini. Ovaj antikvitetni komad, koji je služio kao kasa, svjedoči o bogatoj istoriji preduzetništva u Bijeljini i slavnim počecima.

Danas se ovaj sef koristi za čuvanje važnih dokumenata. Zanimljivo je istaći da se cijene ovakvih sefova, kao antikviteta i rijetkih komada kreću od 600 KM i više, zavisno od godine proizvodnje.

Izvor: noviglas.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име