Svetosavskom nagradom ove godine Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nagradilo je ukupno 45 istaknutih vaspitno-obrazovnih radnika zaposlenih u zaposlenih u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj.

Na osnovu pristiglih prijava na Javni poziv za izbor kandidata za dodjelu Svetosavske nagrade odabrano je sedam vaspitno-obrazovnih radnika iz predškolskih ustanova, 24 vaspitno-obrazovna radnika iz osnovnih škola, te 14 profesora srednjih škola u Republici Srpskoj kojima se dodjeljuje Svetosavska nagrada za postignute izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja djece i učenika te doprinos kvalitetnijem vaspitanju i obrazovanju u Republici Srpskoj u prethodnoj školskoj godini.

Svetosavska nagrada, koja se sastoji od Svetosavske povelje i novčane nagrade, ovogodišnjim dobitnicima dodijeljena je na svečanoj manifestaciji „Naši učitelji“ 26. januara 2024. godine u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjoj Luci.

Jedan od nagrađenih vaspitno-obrazovnih radnika za izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja i zalaganje u radu sa učenicima, iz kategorije osnovnih škola, jeste i dr Biljana Ostojić Đokić, doktor metodike nastave geografije zaposlena na poslovima nastavnika geografije u JU OŠ „Aleksa Šantić“ iz Ugljevika.

Svetosavsko priznanje, dodjeljeno članu kolektiva JU OŠ „Aleksa Šantić“ iz Ugljevika dr Biljani Ostojić Đokić rezultat je njenih zalaganja u radu na poslovima nastavnika geografije punih 18 godina. U svom radu koristi savremene metode rada, primjenjuje savremena nastavna sredstva, konstantno radi na razvijanju ličnih i profesionalnih kompetencija.

Dr Biljana Ostojić Đokić je doktorirala iz oblasti metodike nastave geografije i svoja znanja, iskustva primjenjuje svakodnevno u svom radu u učionici. Svojim radom u nastavu geografije unosi kreativnost, inovativnost, čime motiviše i aktivira učenike na času u cilju boljeg savladavanja nastavnih sadržaja. Na časovima geografije aktivnost učenika je vrlo izražena kako tokom frontalnog i individualnog rada tako i tokom grupnog rada. Posebno se ističe projektna nastava u kojoj su učenici u ulogama istraživača i predavača maksimalno uključeni u nastavni proces. Uzima učešće u svim aktivnostima škole, školskim timovima, organizaciji manifestacija. Učesnik je svih inovativnih procesa u školi „Aleksa Šantić“ u Ugljeviku. Uspješno vodi Geografsku sekciju naše škole već duži niz godina. U okviru Geografske sekcije zajedno sa učenicima priprema zanimljive materijale za detaljnije upoznavanje država i regija svijeta te prirodnih karakteristika planete Zemlje. Članovi sekcije pod vođstvom nastavnice Ostojić Đokić, u sklopu terenske nastave,posjećuju značajna i intersantna mjesta na području Ugljevika i šire.

Zalaganja Biljane Ostojić Đokić za promociju primjera dobre prakse ogledaju se i u njenom učešću u više projekata koji se tiču podizanja kvaliteta nastave u Republici Srpskoj. Provela je nekoliko istraživanja iz oblasti metodike nastave geografije u školama u Republici Srpskoj i rezultate objavila kroz pet stručnih i naučnih radova koji su predstavljeni na kongresima i simpozijumima međunarodnog karaktera. Učesnica je velikog broja seminara koje organizuju institucije Republike Srpske i Srbije.

Bila je član Radne grupe za modernizaciju NPP u Republici Srpskoj za predmet geografija, član Radne grupe za geografiju u procesu Reforma obrazovanja u Republici Srpskoj kao i član Radne grupe za izradu ishoda učenja.

Već nekoliko godina u nastavi geografije u Osnovnim školama Republike Srpske u upotrebi su udžbenik Geografija 8, Radna sveska iz geografije za 8. razred te digitalni sadržaj iz geografije za 8. razred čiji je prvi koautor koleginica Biljana Ostojić Đokić. Više puta je bila angažovana kao recenzent udžbenika iz geografije.

Dobitnik je priznanja Opštine Ugljevik „Srebrna medalja Filip Višnjić“ za opšte priznati rad i djela od posebnog značaja za opštinu Ugljevik u oblasti obrazovanja, 2015. godine.

Njena odgovornost, jasan stav i preciznost doprinose da koleginica bude odličan nastavnik. Prilikom anketiranja, učenici naše škole izažavaju zainteresovanost za časove geografije i podržavaju njen način rada. Postignutim rezultatima i zalaganjem na promociji kvalitetne nastave, naše škole u široj zajednici, zaslužuje da bude nosilac najvećeg priznanja za prosvjetnog radnika.

Jedan od nagrađenih vaspitno-obrazovnih radnika za izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja i zalaganje u radu sa učenicima, iz kategorije osnovnih škola, jeste i Nada Mikanović, nastavnik Srpskog jezika u JU OŠ „Aleksa Šantić“ iz Ugljevika. Svetosavsko priznanje je potvrda njenog dugogodišnjeg predanog rada u nastavi, posvećenosti učenicima i unapređenja kvaliteta obrazovanja. Pored redovnog rada već dugi niz godina vodi Literarnu sekciju naše škole, na koju je posebno ponosna.

Na takmičenjima iz srpskog jezika i književnosti, osvojila je tri puta prvo mjesto na Regionalnom takmičenju i dva puta treće mjesto na Republičkom takmičenju. Na literarnim konkursima osvajala je nekoliko prvih mjesta, a naročito se istakla u obilježavanju „Dječije nedjelje“, „Višnjićevim danima“, „Dani Duška Trifunovića“, „Crvenog krsta Republike Srpske“, „Hozićevo dječije pero“ i „Prelazak pješaka preko kolovoza“.

Na međunarodnim takmičenjima takođe ostvaruje zapažene rezultate, kao što su: „Pesnički pozdrav proleću“ (Loznica, 2006. godine), „Hiljadu učenika – hiljadu pjesnika“ (Banja Luka, 2007. godine), „Peti Vukov pedagoški sabor“ (Loznica 2007. godine), „Šantićeva reč“ (Beograd, 2022. godine).

Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja. O njenom radu snimljena je TV emisija na Radio – televiziji Republike Srpske.

Učestvovala je na mnogobrojnim naučnim seminarima.

Odlikovana je 2016. godine Zlatnom medaljom „Filip Višnjić“ Opštine Ugljevik za opšte priznati rad i djela koja su od posebnog značaja za Opštinu Ugljevik u oblasti obrazovanja.

Uz moto „Obrazovanje kao ključ budućnosti“, snažno se zalaže za značaj obrazovanja u oblikovanju budućnosti pojedinca i društva. Kroz svoj rad ističe se i po kreativnosti, implementirajući inovativne pristupe u nastavi i vođenju literarne sekcije. NJena posvećenost obrazovanju prožeta je kroz rad sa djecom.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име