NJegovo Preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije služio je praznično večernje bogosluženje u Hramu Svetog Georgija u Bijeljini, a nakon litije ulicama grada ispred zgrade Gradske uprave osveštan je i naložen badnjak.

Vladika Fotije je u besjedi poručio da je Božić praznik mira i da vjernike upućuje jedne na druge.

„Ako vam neko i učini nešto nažao – oprostite. To je smisao Božića, praznika zajednice i ljubavi“, rekao je vladika Fotije, poželjivši da grad nastavi da se razvija za dobrobiti ljudi i da mladi ne odlaze.

Osvećenja badnjaka nam ukazuje na događaje iz biblijske istorije kada se Isus Hristos rodio u vitlejemskoj pećini.

„Zato mi Srbi unosimo badnjake da se podsjetimo na te događaje“, rekao je vladika Fotije i pozdravio sve građane koji su večeras došli da prisustvuju ovom prazniku, jer su svi oni duhovna djeca Crkve Božije“, naglasio je vladika Fotije.

On je poželio da srpske svetinje budu uvijek pune kao što su danas u Bijeljini, ali i širom Eparhije, čime Srbi pokazuju da su narod Božiji, narod Svetoga Save.

Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović čestitao je građanima Božić tradicionalnim pozdravom „Mir Božiji – Hristos se rodi“, te zahvalio episkopu Fotiju na duhovnom sabranju.

On je cijelom srpskom rodu širom svijeta i poželio mir, blagostanje i svaku ličnu i porodičnu sreću.

„Hvala vama draga braćo i sestre, dragi narode na ovom sabranju i i na ovom ispunjenom trgu, ispunjenim srcima, osmjesima i dobrom raspoloženju“, poručio je Petrović.

„Isto tako, cjeokupnom srpskom rodu, na svim kontinentima koji sutra proslavljaju Božić, želimo mir, blagostanje, raspoloženje i svaku ličnu i porodičnu sreću“, rekao je gradonačelnik Bijeljine.

Ovo, prije svega naglasio je, želimo našoj braći i sestrama na mučeničkom Kosovu i Metohiji, kao i svim dobrim ljudima da bismo toku 2024. godine imali što manje izazova, što više molitve, izazova i sabranja .

Episkop Fotije služiće sutra na Božić u 5.00 časova Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Bijeljini.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име