Svečanim DEFILEOM i polaganjem vijenaca u Bijeljini OBILJEŽEN DAN VRS

Datum:

Share post:

Gradska boračka organizacija Bijeljina, zajedno sa predstavnicima Ratnih jedinica koje su formirane na ovoj teritoriji, nadležnim organima Lokalne samouprave, predstavnicima 3. pješadijskog Republika Srpska puka, a uz blagoslov Srpske Pravoslavne crkve, danas su obilježili Dan Vojske Republike Srpske, Dan Semberskih Ratnih jedinica i Dan 3. pješadijskog Republika Srpska puka.

„Danas je u Semberiji ovo sigurno posebno značajan datum, jer mi danas obilježavamo Dan VRS i Dan Semberskih Ratnih jedinica. Već dugo godina svake godine smo organizovali jedno lijepo druženje, veliki skup, u svečanoj atmosferi smo obilježavali današnji datum. Međutim, zbog trenutne situacije, danas ćemo u malom broju, sa nekoliko ratnih komandanata obilježiti ovaj datum. Ovdje smo prvenstveno da se sjetimo naših poginulih saboraca i, naravno, da čuvamo tradiciju VRS koja je sigurno dala mnogo za našu otadžbinu“, rekao je predsjednik Skupštine GBO Bijeljina Miodrag Stevanović.

On je istakao da je na području Semberije djelovalo 18 ratnih jedinica, da je bilo oko 1.000 poginulih boraca, preko 2.000 ratnih vojnih invalida i 28.000 demobilisanih boraca.
Miodrag Stevanović

„Oni koji se brinu o našem narodu, mislim da bi trebalo da povedu računa i o demobilisanim borcima, jer znamo da su primanja nezaposlenih demobilisanih boraca minorna, da borci imaju 60 KM mjesečno. Mnogi od njih su sezonski radnici i mislim da bi bilo primjereno da se u ovom periodu i za borce nađe neki vid jednokratne pomoći, da bi ljudi mogli lakše da prevaziđu ovu situaciju“, zaključio je Stevanović.

Od Kontrolno-propusne stanice Kasarne „Vojvoda Stepa Stepanović“ krenula je kolona pripadnika 3. pješadijskog Republika Srpska puka u stroju sa Zastavama Ratnih jedinica i kretala se gradskim ulicama do Centralnog Spomenika poginulim borcima  u odbrambeno-otadžbinskom ratu, gdje su ih dočekali predstavnici 18. ratnih jedinica, Predstavnici 3. pješadijskog Republika Srpska puka, Delegacija Gradske uprave Grada Bijeljina, Delegacija MUP-a i Delegacija Organizacije Porodica poginulih boraca.

„Mi i ove godine, 28 put sa ponosom obilježavamo Dan VRS, a naš Istočno-bosanski korpus je branio prostor od Zvornika do Doboja u početnoj periodu rata. Kasnije, formiranjem Operativne grupe Doboj i Drinskog korpusa, zona našeg Korpusa je sužena, tako da je Korpus uspješno branio i odbranio prostor Semberije, Majevice i Posavine. Uskoro će i godišnjica proboja Koridora, pa moram da napomenem da je Korpus znatno doprinio izvršenju tog zadatka i prodora Koridora. U borbama za odbranu i slobodu srpskog naroda na ovom prostoru, pale su velike žrtve, iz Korpusa je poginulo 1.869 vojnika, a preko 5.000 je bilo ranjenih vojnika“, rekao je general Budimir Gavrić, general u penziji, ratni komandant tokom cijelog rata.

general Budimir Gavrić

Danas je kod Centralnog gradskog spomenika obilježeno 28. godina od formiranja VRS, ali i 15 godina od formiranja 3. pješadijskog RS puka.

„Treći pješadijski bataljon koji je stacioniran u bijeljinskoj Kasarni „Vojvoda Stepa Stepanović“, učestvovao je u prigodnom obilježavanju Dana VRS svečanim defileom Ratnih zastava kroz Grad Bijeljina, a polaganjem vijenaca odajemo dužan pomen svim poginulim pripadnicima VRS. Srpski narod je početkom devedesetih godina bio primoran da odgovori na nevolju koja se nadvila nad njim. Srpski narod je, kao mnogo puta do sada u istoriji, odgovorio na najbolji mogući način i stao je u odranu svojih vjekovnih ognjišta. U ratu, srpski narod je još jednom pokazao patriotizam i rodoljublje i kako se treba boriti za svoju rodnu grudu. Kroz Odbrambeno-otadžbinski rat pokazali smo šta znači slava i čast za srpskog vojnika!“, rekao je pukovnik Nebojša Jovanović, komandant 3. pješadijskog bataljona 3. pješadijskog RS puka.

On je istakao da su pripadnici 3. pješadijskog bataljona dostojni su potomci svojih slavnih predaka.

„Bogu se molim i iskreno se nadam da ne dođemo u situaciju da to moramo i da pokažemo, ali vas uvjeravam da smo i mi oni koji su gradili RS i spremni smo u odgovarajućem momentu da odgovorimo na nevolju ukoliko se ponovo nadvije nad srpski narod. Živjela VRS i neka nam je svima srećan Dan VRS!“, rekao je pukovnik Jovanović.

Pred Spomenikom poginulim borcima, Njegovo preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski gospodin Fotije, sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve, služio je Parastos poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu. Nakon služenja Parastosa poginulim borcima na Spomenik su položeni vijenci i cvijeće.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Na pragu nove građevinske sezone kvadrat stana mogao bi da bude skuplji i do 20 odsto

U Bijeljini u posljednje dvije godine nisu zabilježeni smanjena potražnja, niti pad cijena stanova. Naprotiv, rast cijena nekretnina...

Održana proširena sjednica GrO SNSD Bijeljina

Večeras je održana proširena sjednica GrO SNSD Bijeljina Kroz više diskusija u demokratskoj i pozitivnoj atmosferi, obrađeno je više...

KMF “Radnik MD Shop” u polufinalu Kupa BiH

KMF "Radnik MD Shop" u polufinalu Kupa BiH Izgleda da mostarska klima odgovara futsalerima iz Bijeljine. Večeras je KMF...

KABINET GRADONAČELNIKA: Bijeljinski fudbalski savez da izađe iz ofsajda! (foto)

Saopštenje za javnost Kabineta gradonačelnika Bijeljine prenosimo u cjelosti: Opštinski fudbalski savez (OFS) Bijeljina nastavlja sa kabadahijskim ponašanjem, igrajući...