Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, prijavljena su 194 slučaja morbila, od kojih čak 139 u Bijeljini, dok su u Banjaluci zaražene 24 osobe.

Kako za Nezavisne novine kaže Tamara Nikićević, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, najviše su pogođene uzrasne grupe djece od prve do četvrte godine, zatim od pet do devet godina, ali i osobe starije od 30 godina.

– MRP vakcina se, prema programu obavezne imunizacije u Republici Srpskoj, daje u dvije doze, sa navršenih 12 mjeseci i sa šest godina, odnosno pred upis u osnovnu školu. Prvom dozom vakcine protiv morbila, rubeole i parotitisa (MRP) postiže se visok stepen imuniteta – kaže Nikićevićeva.

Ističe da je obuhvat vakcinacijom protiv morbila (malih boginja), rubeole (crvenke) i parotitisa (zaušnjaka), prethodnih godina dosta niži od neophodnih 95 odsto.

– U 2023. godini u Republici Srpskoj obuhvat vakcinacije bio je vrlo nizak i iznosio je 62,7 odsto prve doze, odnosno 76,03 odsto druge doze. To znači da je, od ukupnog broja djece koja su u Republici Srpskoj trebala primiti prvu dozu MRP vakcine u toku 2023. godine, samo 62,7 odsto tu vakcinu stvarno i primilo. Takođe, vrlo značajno je da pojedine regije imaju obuhvat od oko 40 odsto, kao što su Bijeljina sa 42,23 odsto, Istočno Sarajevo 45,78 te Zvornik 52,9 odsto – kaže ona i napominje da se morbile veoma lako prenose.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име