Praksa da gosti uz svaku turu pića odmah dobiju i račun otići će u prošlost ukoliko pripremljene izmjene Zakona o ugostiteljstvu dobiju zeleno svjetlo u Narodnoj skupštini RS, što bi, poručuju ugostitelji, umnogome pojednostavilo njihovo poslovanje.

Vlada Republike Srpske usvojila je Nacrt izmjena Zakona o ugostiteljstvu kojim se, između ostalog, definiše pojam “ugostiteljske usluge”, kojim se omogućava ugostiteljima da u slučaju kada gost koristi više usluga u istom objektu, po okončanju pružanja usluga gostu izdaju jedan propisan račun za sve pružene usluge.

Ugostitelji i hotelijeri u Srpskoj očekuju da će novo zakonsko rješenje dobiti podršku narodnih poslanika kako bi bio uveden red u ovoj oblasti.

Zamjenik predsjednika i član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeka” Goran Kurtinović kazao je za “Glas Srpske” da je opterećavajuće kako za goste tako i za konobare da se automatski, po svakoj narudžbi, donosi i račun.

– Konobar će račun gostima ispostavljati na kraju, izuzev ako sami odmah ne zatraže da plate. Po važećim propisima konobar donosi račun za svaku poručenu narudžbu, što komplikuje situaciju – rekao je Kurtinović.

Dodao je da je do sada bilo i nesporazuma prilikom inspekcijske kontrole, jer su inspektori primjenjivali zakon na terenu, dok su ugostitelji pokušavali da podignu uslugu na viši nivo.

– Iz tog razloga u lokalima nije dosljedno primjenjivana ta odredba, odnosno da se uz svaku narudžbu nosio i račun, zbog čega su mnogi ugostitelji plaćali kazne – istakao je Kurtinović.

Pomoćnik ministra za turizam i ugostiteljstvo Predrag Tešić rekao je da su prilikom izmjena zakona konsultovali Privrednu komoru RS i predstavnike svih kojih se ove izmjene dotiču.

– Većinu prijedloga smo uvrstili u ovaj nacrt. Ono što smatram da je najvažnije u svemu ovome jeste što ćemo ići u uvođenje centralnog informacionog sistema. Plan je da svim pružaocima smještaja podijelimo besplatne softvere, gdje će biti evidentiran svaki gost u realnom vremenu. Na taj način ćemo dobiti kvalitetnu statistiku kako bismo mogli da pravimo dobre planove za razvoj turizma. Ci­lj je povećati i prihode od boravišne takse – kazao je Tešić.

Ono što nisu mogli da obuhvate novim zakonom jeste želja ugostitelja da imaju inspekciju posebno za ovu oblast, jer bi to, kako kaže, onda i drugi sektori zahtijevali.

– Kroz postojeću tržišnu inspekciju nastojaćemo da pojačamo kontrole i pokušati na taj način suzbiti sivu ekonomiju – rekao je Tešić.

Stan na dan

Goran Kurtinović kaže da bi novim zakonom trebalo da bude dovedeno u red i izdavanje stana na dan, čime se u Srpskoj sve više ljudi bavi.

– Po novim propisima svi koji izdaju više od jednog stana moraće se registrovati kao S. P. ili pod nekom drugom djelatnošću – kazao je Kurtinović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име