Sve odluke koje smo donosili do sad zbog korona virusa produžene su do 13. aprila ove godine. Pratićemo dalje situaciju i donositi odluke.

Rekao je ovo predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković, nakon današnje sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

Kao što je najavljeno, štab je danas korigovao pojedine zaključke, u skladu sa trenutnom situacijom u Republici Srpskoj izazvanoj širenjem virusa korona.

– Danas je zasjedla Vlada RS, tu smo odlučili da je donešana nova odluka vezana za marže, a osnovne životne namirnice će biti postavljene na nivo od 5. marta – rekao je Višković.

Takođe, danas je korigovana i odluka vezana za kretanje osoba starijih od 65 godina.

– Ove osobe će dva puta sedmično, tačnije, utorkom i petkom od sedam do deset časova moći da obave sve svoje potrebe – rekao je Višković, te zamolio ostale građane da u to vrijeme ne prave gužve.
Naglašava da treba podstaći što više poljoprivrednika da rade, pa će, kako bi mogli da obavljaju sve svoje poslove, granica za njih biti pomjerena sa 65 na 70 godina.

 

– Isto važi i za pčelare – dodao je Višković.

On je dodao da je dozvoljen rad i trgovinskim objektima koji prodaju vodoinstalacije, građevinski materijal i tehniku, kako bi oni koji rade mogi da nabavljaju robu i materijal neophodan za rad.

– Takođe, ne poštuje se dogovor koji je postignut na sastanku Vlade RS, Vlade FBiH i Savjeta ministara BiH, oko izdavanju rješenja sanitarne i spekcije na ulazu BiH. Imamo prijmjere da daju samo usmene opomene, zbog čeka ćemo danas poslati pismo Vladi FBiH – rekao je premijer.

Novost je da će moći da rade i pijace, ali samo uz striktno poštovanje svih mjera, ili će usuprotnom biti zatvorene.

Aprilski rok

Kada je u pitanju studentski aprilski rok, on će biti održan kada se za to steknu uslovi.

– Vidimo da se rok neće moći održati sada, ali nećemo studentima uskratiti tu mogućnost, imaće rok kada se stenku uslovi – rekao je Višković.

Do sad za zdravstvo 30 miliona KM

– Od kada je počela pandemija, Vlade Srpske je za zdravstveni sistem izdvojila 30 miliona KM – rekao je Višković, dodajući da je Vlada izmirila i sve svoje obaveze privrednim subjektima.

Višković dodaje da će našim ljudima koji žive u FBiH poslati brašno, a isto će uraditi i u manjim opštinama u Srpskoj, jer, kako kaže, zna da neki imaju probleme sa tim.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име