Cijene nekretnina neprestano rastu, a sve je više stranih kupaca koji kupuju nekretnine na hrvatskoj obali. Stručnjaci smatraju kako bi Hrvatska trebala štititi od dizanja cijena nekretnina, ali i da država nema stambenu politiku.

Kako je naglasila Lana Mihaljinec, članica Predsjedništva poslovanja nekretnina, Hrvatska je atraktivna turistička destinacija i stranci kupuju ovdje nekretnine kao investiciju.

– Jedan je od razloga što mogu ostvarivati velike prihode kroz turistički zakup koji je nisko oporezovan – dodala je ona i naglasila kako to stvara velike probleme gradovima na moru koji su i prosvjetni.

– Sve je više mladih koji ne mogu priuštiti nekretninu – istakla je.

Branko Papeš, stručnjak za nekretnine i vlasnik agencije kaže kako je postojalo tržište prije i poslije korone.

– Prije korone udio stranaca u kupovini nekretnina bio je u Hrvatskoj oko 20 odsto, a sada je 40 odsto – rekao je te dodao kako Hrvatska spada među 30 odsto najskupljih lokacija u EU.

– Najskuplji grad za kupovinu nekretnina u Hrvatskoj je Zadar. Morate izdvojiti 17,9 godina svih prihoda kako biste mogli kupiti prosječnu nekretninu, u Dubrovniku je to 16,9, a u Minhenu se mora raditi 15 godina da priuštite stan od 100 kvadrata, a u Rimu 15,7 godina. Najskuplji su Milano s 19,6 i Beograd s 19,4 – rekao je Papeš, prenosi Večernji list.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: vecernji list

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име