SUĐENJE ZA DOBROVOLJAČKU: Kerim Lučarević se nije pojavio na izjašnjavanju o krivici

Datum:

Share post:

Kerim Lučarević, koji je optužen za zločin protiv ratnih zarobljenika, ranjenika i bolesnika, civilnog stanovništva, te protivpravno ubijanje i ranjavanje u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine, nije se danas pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivici pred Sudom BiH.

Advokat Mirza Crnovršanin, koji brani Lučarevića, rekao je da optuženi nije došao zbog zdravstvenih razloga, ali da nema zdravstvenu dokumentaciju za to.

„Optuženi se ne može samostalno kretati. U nalazu je navedeno da se, ako dođe do sudskog postupka, može pojaviti uz pratnju ljekarskog tima“, rekao je Crnovršanin i predložio da Sud ponovo zakaže ročište i da se obezbijedi medicinska pomoć za Lučarevićev dolazak.

Sudija Suda BiH Braco Stupar rekao je da će, s obzirom na takvu situaciju, naložiti ponovno vještačenje Lučarevića, a da odbrana treba da dostavi cjelokupnu medicinsku dokumentaciju.

Optužnica Lučarevića tereti da, u svojstvu komandanta Vojne policije Republičkog štaba Teritorijalne odbrane BiH, nije preduzeo neophodne i razumne mjere da budu kažnjeni počinioci ubistava vojnika i civila nakon napada i zaustavljanja kolone Jugoslovenske narodne armije u Dobrovoljačkoj ulici, kao i oni koji su vojnike psihički i fizički zlostavljali, iako je za ta krivična djela znao.

Njega optužnica tereti i da nije preduzeo ništa da spriječi počinioce koji su zlostavljali zarobljenike u prostorijama FIS-a, Štaba Teritorijalne odbrane BiH u zgradi Predsjedništva BiH i na petom spratu Centralnog zatvora, i da su u tome učestvovali njemu podređeni vojni policajci.

„Novi termin za izjašnjenje Lučarevića biće zakazan nakon što bude obavljeno vještačenje“, prenosi Birn.

Tužilaštvo BiH je zbog zločina u Dobrovoljačkoj ulici u aprilu podiglo optužnicu protiv nekadašnjih političkih, vojnih i policijskih funkcionera Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahte, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiška, a suđenje u ovom predmetu je već počelo.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Danas u bijeljinskoj Bolnici edukacija na više nivoa

U operacionima salama danas odvojeno rade četiri vrsna stručnjaka, dok istovremeno u konferencijskoj sali rukovodioci odjeljenja i službi...

Gorivo jeftinije za deset pfeninga

Na benzinskim pumpama u Srpskoj gorivo je od jutros jeftinije za deset feninga, rekao je "Glasu Srpske" predsjednik Grupacije...

Područna privredna komora Bijeljina potpisala Sporazum o saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Leskovac

Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Stevo Savić i direktor Regionalne privredne komore Leskovac Goran Jović potpisali su Sporazum...

U Srpskoj 114 škola ima produženi boravak, u Bijeljini SAMO JEDNA

Produženi boravak u Bijeljini organizovan je samo u jednoj našoj školi, potvrđeno nam je iz resornog ministarstva. "Samo je...