Studenti ''SINERGIJE'' Bijeljina: Organizacija Univerziteta na zavidnom nivou

Datum:

Share post:

Ovih dana počeo je upis budućih studenata na Univerzitet „Sinergija“ u Bijeljini koji u svom sastavu ima osam studijskih programa za koje budući brucoši mogu da se opredijele: poslovna ekonomija, turizam i hotelijerstvo, računarstvo i informatika, informacione tehnologije, pravo, anglistika, gluma, filmska i TV umjetnost.

Univerzitet „Sinergija“ obuhvata pet različitih fakulteta i to: Fakultet poslovne ekonomije, Fakultet računarstvo i informatika, Pravni Fakultet, Filološki fakultet i Fakultet dramskih i filmskih umjetnosti.

 
Jedan od predstavnika studenata Univerziteta, uskoro diplomirani inženjer računarstva i informatike, Safet Omerbegić, za portal Dešavanja u Bijeljini istakao je da smatra da je  „Sinergija“ jedan od bolje organizovanih fakulteta u BiH.

„Osnovne studije traju četiri godine i to podrazumijeva otprilike osam predmeta po godini. Ja sam položio ukupno 31 predmet, jer je naša generacija imala jednu malu izmjenu. Neke tehnologije su zastarjele, tako da je taj predmet izbačen, ali već sljedeća generacija ima zamjenu za taj predmet, novu tehnologiju koja se koristi“, rekao je Omerbegić i dodao da može da pohvali organizaciju samog fakulteta „dok je trajalo vanredno stanje izazvano pandemijom virusa Korona i zabrana okupljanja, imali smo predavanja po ustaljenim terminima. Profesori su nam držali LIVE predavanja i vježbe. Imali smo zadatke i projekte koje smo radili i slali profesorima, da bi oni mogli da imaju uvid da li smo usvojili određeno znanje. Ispiti su bili održani na fakultetu pridržavajući se svih mjera zaštite koje su propisane.“

Godišnja školarina košta 2.000 KM i plaća se u deset redovnih rata po 200 KM. Školarina podrazumijeva udžbenike, skripte i sve što je potrebno za učenje bilo kog predmeta u okviru Univerziteta. Sve vježbe, predavanja i potrebne materijale, profesori postavljaju na stranice svog predmeta na sajtu, tako da svi zainteresovani i koji nisu studenti mogu da prate rad na fakultetu. Ispiti se polažu po bolonjskom načinu polaganja, dva kolokvijuma koji su uslov za ispit i sam ispit. Kolokvijumi nose po 30 bodova, ispit, takođe, 30 i seminarski radovi nose dodatnih 10 bodova.

„Ono što bih svakako istakao je da je komunikacija između studenata, profesora i asistenata na zadovoljavajućem nivou. Na „Sinergiji“ profesori uglavnom dolaze iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca i u toku trajanja predavanja, jednom sedmično su na fakultetu, kada mogu da nam objasne sve što nam nije jasno. Ostale dane u sedmici komuniciramo putem mejla i oni se stvarno trude da u što kraćem roku odgovore na mejl i da imaju stalnu komunikaciju sa studentima. Profesori koji su na fakultetu, uvijek su dostupni studentima i bez ikakvih problema možete otići da im se obratite i kažete šta vam je potrebno. Ukoliko profesor za neki predmet nije tu, možete se obratiti profesoru drugog predmeta koji će vam svakako pomoći. Ponekad i po dvije sedmice obrađujemo neku lekciju ili zadatak samo da bi to studenti shvatili i naučili, profesori ne prelaze gradivo samo da bi bilo pređeno“, prenio je Omerbegić svoje utiske o fakultetu.

Pored osnovnih i master studija, od ove godine na Univerzitetu „Sinergija“ postoje i doktorske studije za Računarstvo i informatiku. Omerbegić nam je rekao da je dobio informaciju i da, ukoliko želite da upišete master, određenom broju dobrih studenata biće omogućeno plaćanje 50% godišnje školarine, pošto je Univerzitet dobio određeni podsticaj od EU.
„Univerzitet je akreditovan, diploma važi bilo gdje u svijetu. Ima dosta studenata koji su našli posao u Njemačkoj, Americi i Austriji, tako da to samo govori koliko je i Univerzitet kao univerzitet ozbiljan i kolika je ozbiljnost profesora da prenesu određena znanja na studente. Univerzitet svake godine organizuje studentske prakse u državnim preduzećima gdje studenti dobiju mentora koji kroz određene zadatke prati rad studenta u trajanju od mjesec dana. Poslije toga u dnevniku rada ocjenjuje studenta pojedinačno i navodi šta niste znali, a šta ste naučili za to vrijeme“, zaključio je Omerbegić.

Ukoliko imate želju da upišete neki od studijskih programa u okviru fakulteta na Univerzitetu „Sinergija“, sve informacije možete dobiti na sajtu Univerziteta ili lično u prostorijama „Sinergije“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

XII tradicionalni turnir u malom fudbalu „HASE HIT OPEN“ počinje 22. juna

XII po redu tradicionalni turnir u malom fudbalu „HASE HIT OPEN", koji svake godine organizuje selo Hase biće...

Trijumf mladih rukometaša Bijeljine (foto)

Mladi rukometaši Bijeljine, dječaci rođeni 2010. i mlađi pobjednici su turnira Vilsbiburg Kup 2024. koji je održan u...

Dodik i Vučić na molitvi u Hramu Svetog Save pred odlazak predsjednika Srbije u Njujork

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je jutros sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem molitvi u Hramu Svetog Save...

BODIROGA: Neka Dodik potpiše Izborni zakon RS i SDS će ga podržati za predsjednika

''Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj odavno je spremna izaći na izbore koje je raspisao CIK, a današnji sastanak...