Belgija obilježava 60. rođendan štrumpfova, a tim povodom fanovi će moći da borave u njihovom selu i krenu na virtuelno putovanje kroz mistične šume i pećine.

Crtač Pjer Kulifor, koji je radio pod pseudonimom Pejo, osmislio je štrumpfove 1958. godine kao sporedne likove u svom stripu o srednjovijekovnim herojima Johanu i Pivitu.

Javnost je odlično prihvatila mala plava stvorenja i tražila još njihovih avantura, pa je Belgijanac sljedeće godine uradio strip u kojem oni imaju centralnu ulogu.

Štrumpfovi i njihova borba protiv zlog čarobnjaka Gargamela ubrzo su stekli globalnu popularnost, a ona je kulminirala holivudskim filmom iz 2011. godine, koji je zaradio pola milijarde dolara.

Izložba „Štrumpfovsko iskustvo“ u okviru „Ekspa“ u Briselu trajaće do kraja januara 2019. godine. Posjetioci će moći da obiđu selo sa pečurkama ljudske veličine u obliku kućica i krenu u virtuelni obilazak šume dok taje borba protiv Gargamela.

Štrumpfovi su postali jedan od simbola koji ujedinjuju lingvistički podijeljeno belgijsko društvo, poput čokolade, vafla, piva i nacionane fudbalske reprezentacije.

Organizatori se nadaju da će u narednih pet godina izložbu postaviti u još nekim evropskim zemljama, SAD i Aziji.

​Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име