Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić izjavila je da su obezbijeđeni svi materijalno-tehnički uslovi za nesmetan početak nastave u drugom polugodištu ove školske godine, te najavila da počinje ujednačavanje koeficijenata i da će prosvjetni radnici imati veće plate.

Stojičićeva je navela da se u drugom polugodišti počinje primjenjivati dogovor sa Sindikatom obrazovanja, nauke i kulture u vezi sa sporazumom potpisanim u avgustu.

-Već januarska plata za zaposlene u obrazovanju sa visokom stručnom spremom će krenuti u procesu ujednačavanja koeficijenata sa najnižom platom u upravi – rekla je Stojičićeva jutros za RTRS.

Ona je istakla da je ovo priznanje i satisfakcija za sve koji rade u obrazovnom sistemu Srpske, što će osjetiti kroz povećanje zarada.

Prema njenim riječima, obrazovni sistem je veoma dinamičan, a cilj je da se stalno radi na njegovom unapređenju.

Stojičićeva je podsjetila da izgradnja informacionog sistema treba da bude završena u prvoj polovini godine.

-U sklopu toga možemo očekivati upis u vrtiće, jer smo taj informacioni sistem proširili i na predškolsko obrazovanje – rekla je Stojičićeva.

Govoreći o praktičnoj nastavi u srednjem obrazovanju, Stojičićeva je naglasila da je riječ o procesu koji se konstantno unapređuje i da je cilj da učenici u srednjim školama budu povezani sa svojim zanimanjem kroz rad kod poslodavca, te da steknu određene praktične vještine u školovanju za to zanimanje.

Navela je da je, zahvaljujući poslovnoj zajednici i Privrednoj komori, na praktičnoj nastavi u ovoj školskoj godini više od 4.300 učenika.

Kada je riječ o sektoru kulture, Stojičićeva je istakla da je važno da se podrži kulturno stvaralaštvo u Srpskoj.

-Za ovu godinu planirano je 500.000 KM, što je značajan iznos i nastojaćemo da u skladu sa Strategijom kulture prepoznamo prioritete – poručila je Stojičićeva.

Istakla je da je dodjela Svetosavske nagrade značajna manifestacija koju realizuje Ministarstvo pod pokroviteljstvom predsjednika Republike i da će ovo priznanje u 2024. primiti sedmoro prosvjetnih radnika iz predškolskih ustanova, 24 iz osnovnih i 14 iz srednjih škola.

-To su nastavnici koji su veoma posvećeni svom radu. To ne znači da ne rade i drugi, ali nagrađeni se ističu po nečemu i dobiće povelju, novčane nagrade – rekla je Stojičićeva.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име