Stihove ove Srpkinje pjeva cijela Austrija!

Datum:

Share post:

Malo je poznato da je Srpkinja pisala tekst za himnu Republike Austrije koja je u zvaničnoj upotrebi od završetka Drugog svjetskog rata.

Paula fon Preradović, rođena 12. oktobra 1887, a preminula 25. maja 1951, Austrijanka srpskog porijekla, napisala je tekst himne ove zemlje Zemlja planina, zemlja rijeka (Land der Berge, Land am Strome).

Paula je bila pjesnikinja i njeni stihovi nastali su neposredno nakon Drugog svjetskog rata, kada je u konkurenciji od 1.800 takmičara, pobijedila u izboru za tekst pjesme koji će biti zvanična himna Republike Austrije.

Uz muziku Volfganga Amadeusa Mocarta iz 1791. godine, riječi njene pjesme 1947. godine su potvrđene kao nova austrijska himna.

Paula je rođena u Beču, ali je svoje djetinjstvo i mladost u periodu od 1889. do 1901. godine i od 1905. do 1913. godine provela u Puli, koja je tada pripadala Austrougarskoj.

Njen otac je bio Dušan Preradović, koji je prema sačuvanim podacima, vodio porijeklo od Preradovića, pravoslavnih Srba iz Srbije. Oni su se u 17 vijeku, prije velike Seobe Srba, preselili u Bačku i nastanili u selu Leđen (danas Riđici) u gornjoj Bačkoj, između Baje i Sombora.

U vrijeme preseljenja, starješina zadruge Preradovića bio je sveštenik Srpske pravoslavne crkve. Jedan dio porodice Preradović dobio je status pripadanja ugarskom plemstvu i koristio predikat fon Preradović.

Paula je imala dva brata i dvije sestre. Udala se 1916. godine za austrijskog pisca i novinara Ernesta Moldena i imali su dvoje djece – Frica i Ota Moldena.

Njen muž je postao glavni urednik novina, a za vreme rata oni su se pridružili otporu protiv nacizma, zbog čega su zatvoreni. U znak počasti, Austrijska pošta je 1996. godine izdala poštansku marku s likom Paule fon Preradović i naslovom himne.

Dešavanja u Bieljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Najnoviji podaci: Cijene nafte i dalje u porastu, ovo je glavni razlog

Cijene nafte porasle su u utorak nakon što su podaci pokazali da je kineska ekonomija rasla brže nego...

U bijeljinskoj Bolnici otvorena još jedna angio sala (foto, video)

Danas je u bijeljinskoj Bolnici "Sveti Vračevi" otvorena još jedna angio sala. Svečana ceremonija počela je u 12.00...

ELEKTRO BIJELJINA: U srijedu remont TS „Kravica“, bez električne energije oko 1.300 kupaca

Saopštenje Elektro Bijeljine prenosimo u cjelosti: "U sredu 17. aprila 2024. godine, radnici „Elektro-Bijeljine“ izvodiće radove na godišnjem remontu...

Zbog „Međunarodne biciklističke trke Beograd – Banja Luka 2024“ 18. aprila obustava saobraćaja u pojedinim ulicama

Saopštenje PU Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Povodom održavanja ,,Međunarodne biciklističke trke Beograd – Banja Luka 2024“ i prolaska učesnika...