Narodna skupštine Republike Srpske će početkom jula održati sjednicu na kojoj će ratifikovati Deklaraciju Svesrpskog sabora, najavio je danas predsjednik parlamenta Nenad Stevandić.

Stevandić smatra da je Deklaracija o zajedničkoj budućnosti srpskog naroda pravno filigranski izbrušeni dokument koji ima međunarodni karakter i reguliše, ne samo srpske odnose, već i volju Srba da na svjetskoj političkoj sceni pokažu uticaj jednak onom koji se pokazao u Generalnoj skupštini UN.

On je istakao da je Deklaracija usvojena u momentu kada je otvorena nova sfera međunarodnih odnosa i kada su Srbi geopolitički završili sa fazom razgradnje, destrukcije i idu ponovo u proces ujedinjenja.

Primjedbe iz Sarajeva da Deklaracija nije korak naprijed, već da Srbiju i Srpsku vraća unazad, Stevandić odbacuje kao potpuno neprimjereno tumačenje i ukazuje da ni on nije pozvan da tumači šta je za Bošnjake korak naprijed, a šta ih vraća unazad.

Stevandić je za RTS naglasio da se u usvojenom dokumentu ne radi se o nekakvoj “velikoj Srbiji”, nego o tome da se štite prava Srba na svim mjestima.

Povodom odluke da Sretenje bude i Dan Republike Srpske, a da se 9. januar sačuva kao dan kada je nastala Republika Srpska, Stevandić je pojasnio da se Republika Srpska ne odriče 9. januara već će samo dodati Sretenje.

Prema njegovim riječima, Banjaluka i Republika Srpska će za 9. januar uvijek biti u svečanoj formi, a to će uključivati i vojnu paradu.

– Mi ni u kojoj formi ne možemo da se odreknemo 9. januara. To je nešto što nas je definisalo u fazi kada su nam otimali grb, zastavu i himnu i onda kada smo presjekli to otimanje referendumom – rekao je Stevandić.

Stevandić je istakao da će početkom jula biti i prvo zasijedanje novog interparlamentarnog tijela, Parlamentarnog foruma Srbija – Republika Srpska, zajedničkog organa sastavljenog od poslanika Srbije i Republike Srpske.

On je naveo da će se Forum sastajati dva puta godišnje i razmatrati pitanja iz političke, nacionalne, kulturne, socijalne i drugih sfera, a zatim će ih proslijediti vladama i skupštinama Srbije i Srpske, što je nadgradnja specijalnih i paralelnih veza, čime se pridonosi srpskom jedinstvu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име