Stanivuković uvodi neograničeno radno vrijeme kafanama

Datum:

Share post:

Aktuelna gradska administracija planira da omogući skoro neograničeno radno vrijeme ugostiteljima, koji se nalaze u užem gradskom jezgru Banjaluke tokom cijele godine. Tu privilegiju bi ugostitelji trebali plaćati 3.600 KM.

Kako bi to postigli u skupštinsku proceduru je upućen set odluka koji reguliše ovo pitanje.

Tako je u izmjeni Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na području grada predloženo da za vrijeme trajanja ljetnje i zimske turističke sezone ugostitelji u užem centru grada mogu raditi od sedam ujutru do pet časova idućeg dana, radnim danom i vikendom.

Obuhvaćen uži centar grada

U to najuže jezgro spada: zona između ugla ulica Kralja Petra I Karađorđevića i Jevrejske; između ugla ulica Jevrejska i Ivana Franje Jukića; između ugla ulica Ivana Franje Jukića i Srpske; između ugla ulica Trg srpskih vladara i Kralja Petra I Karađorđevića, kao i ulica Bana Milosavljevića.

U tu novinu nisu uključeni ugostiteljski objekti, koji se nalaze u stambeno-poslovnim objektima kolektivnog stanovanja koji će se morati pridržavati trenutno propisanog radnog vremena.

Za one ugostitelje za koje će važiti duže radno vrijeme kroz odvojenu odluku je propisana  taksa koju će morati platiti Gradu i to u iznosu od 3.600 KM.

Ukoliko ove odluke dobiju podršku odbornika radno vrijeme za pojedine ugostitelje će se produžiti za čak četiri sata tokom cijele godine.

Od neradne nedjelje do neograničenog radnog vremena

Pored toga što je ovo diskrimintorska odluka jer ovo pravo neće imati ugostitelji čiji se lokali nalaze van užeg centra, postavlja se i pitanje principa. Naime, gradonačelnik godinama vodi kampanju za neradnu nedjelju u Banjaluci, a sada predlaže da konobari i kuhari rade do pet časova iza ponoći.

Ljudi će imati svoju nedjelju. Moramo da gradimo i dio tradicionalnog patrijarhalnog društva, gdje je porodica centar svega. Zato insistiramo na neradnoj nedjelji“, objašnjavao je ranije Stanivuković koji se sada zalaže da najimućniji ugostitelji u centru koji imaju atraktivne lokale rade bez ograničenog radnog vremena. Jedan od tih lokala je i restoran „Agape“ u vlasništvu Gorice Dodik.

Trenutno radno vrijeme ugostitelja

Prema do sada važećim propisima radno vrijeme ugostitelja se razlikuje tokom ljetnje i zimske turističke sezone, koje dijele godinu na dva dijela. Isto tako zavisi od vrste ugostiteljskog objekta.

Tako u ljetnjoj sezoni ugostitelji u stambeno-poslovnim objektima kolektivnog stanovanja, mogu raditi od sedam časova do ponoći, radnim i u dane vikenda.

Mogućnost da rade jedan sat duže u ljetnom periodu, data je ugostiteljima smještenim van stambeno – poslovnih objekata kolektivnog stanovanja i to vikendom, dok su radnim danom mogu raditi do ponoći.

Ugostiteljski koji imaju znak kvaliteta „Zlatna kašika“ radnim danima mogu raditi od sedam do jedan čas poslije ponoći, a sat duže vikendom.

Noćni klubovi radnim danima mogu raditi radnim danima od 19 do tri časa, a sat duže vikendom dok saloni za posebne prilike mogu raditi od sedam časova do četiri časa idućeg dana.

U zimskoj sezoni radno vrijeme ugostitelja je u svim kategorijama kraće za jedan sat.

Ove satnice važe tokom cijele godine, a izmjene su jedino moguće ako gradonačelnik donese poseban zaključak, kojim se koriguje radno vrijeme ugostitelja. To se uglavnom dešava za vrijeme novogodišnjih praznika ili u nekim drugim prilikama.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

TO BIJELJINA na sajmu u BL: Ministar Šulić – podrška za Banju Dvorovi i Sembersku kuću

U Banjaluci je otvoren 4. Međunarodni sajam turizma na kome je samostalno uzela učešće i Turistička organizacija Grada...

DOM ZDRAVLJA BIJELJINA: Predavanje na temu “Metode četkanja zuba”

Glavna sestra Službe preventivne, dječije i opšte stomatologije, Jelka Marković održala je zdravstvenim radnicima svih službi Doma zdravlja...

Uspješno završena akcija ”UZMI TAG, PROĐI BRŽE” – U sistemu više od 8.000 novih korisnika

Popust od 60 odsto na redovnu cijenu TAG-a izazvao veliko interesovanje građana, koji su od 25. decembra prošle...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Prvi mart nije praznik i dan za proslavu, već dan žalosti

Post Aleksandra Đurđevića predsjednika Skupštne Grada Bijeljina a povodom ubistva srpskog svata na današnji dam 1. marta 1992...