Ljubiša Stanišić, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti po ovlaštenju gradonačelnika Bijeljine

U Gradu Bijeljina, osnovnu školu pohađa preko 8.000 djece što pokazuje da je i dalje prisutan trend smanjenja, odnosno broj djece koji upisuju školu je iz godine u godinu sve manji. Bijeljina drugu godinu zaredom, iz gradskog budžeta izdvaja sredstva i na taj način obezbjeđuje besplatne udžbenike za učenike od 5. do 9. razreda.

“Iz budžeta 2022. godine, Grad Bijeljina je prvi put obezbijedio udžbenike za učenike od 5. do 9. razreda. Mi smo se nadovezali na odluku Vlade RS koja je obezbijedila udžbenike za učenike od 1. do 4. razreda. Tako je bilo i ove godine. Sprovedena je javna nabavka, koja je privedena kraju. U narednim danima biće potpisan ugovor sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva RS čija je vrijednost okvirno 935.000 KM. Sa sigurnošću možemo reći da će sva djeca na području Grada Bijeljina od 5. do 9. razreda dobiti besplatne udžbenike od Grada, a to je preko 4.000 kompleta udžbenika”, rekao je za portal Dešavanja u Bijeljini Ljubiša Stanišić iz Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Bijeljina.

U prostoru Gradskog bioskopa još uvijek traje prikupljanje starih udžbenika, odnosno udžbenika koje je prošle školske godine nabavio Grad.

“Pri samom kraju smo pakovanja i kada krenemo sa distribucijom udžbenika, mediji će biti blagovremeno obaviješteni. Obezbijedili smo udžbenike za Lopare, Oštru Luku, Berkoviće, Ljubinje, Birač, Zvornik, Šekovići, Bratunac, Vlasenica… određene škole će dobiti prikupljene udžbenike. Možda distribucija krene i do kraja sedmice. To će biti pomoć Grada Bijeljine opštinama u RS koje nisu u datom trenutku u mogućnosti da obezbijede udžbenike, kao što mi izdvajamo iz gradskog budžeta”, objasnio je Stanišić.

Kako kaže, novina za 2023. godinu je da su iz budžeta obezbijeđena sredstva za nabavku školskog pribora za učenike čiji roditelji nisu u mogućnosti da im kupe.

“Javni poziv je trajao 25 dana i završen je 1. avgusta kada je predato 6.487 zahtjeva za svu djecu od 1. do 9. razreda. Procentualno, preko 80% roditelja je podnijelo zahtjev. Iz budžeta Grad Bijeljina za tu investiciju obezbijeđeno je 415.000 KM. Mislim da će, ako ne do kraja sedmice, onda naredne sedmice finansije leći na račune roditelja”, zaključio je Stanišić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име