Šta je svijetla tačka ekonomije u BiH: Inflacija u padu, blago smanjenje nezaposlenosti, ali napretka nema u jednoj oblasti

Datum:

Share post:

U BiH je u posljednjem kvartalu prošle godine došlo do značajnog pada inflacije, navedeno je u najnovijem ekonomskom izvještaju Evropske komisije za zemlje u procesu pristupanja.

Kako je naglašeno u izvještaju, u prvih 11 mjeseci lani prosječna stopa inflacije iznosila je 6,4 odsto, za razliku od 13,9 odsto u prethodnoj godini.

Na smanjenje inflacije, kako je istaknuto, najviše su uticale visoke cijene za energente tokom 2022. godine i njihovo smanjenje tokom prošle godine.

Dobra vijest je i da je, prema iznesenim podacima Evropske komisije, došlo do blagog smanjenja nezaposlenosti, a u prvih 11 mjeseci je, kako ističu, prosječan rast zaposlenosti iznosio 1,1 odsto. Glavni razlog za povećanje zaposlenosti je, kako su istakli, bolja situacija u hotelijerstvu i gastronomiji, u sektoru informacionih i komunikacionih tehnologija, te u oblasti obrazovanja.

Sudeći prema ovim podacima, nezaposlenost omladine pala je na 32 odsto u trećem kvartalu u odnosu na isti period prethodne godine, što je stoodstotni pad u odnosu na period prije korone, kada je nezaposlenost mladih bila iznad 60 odsto.

U posljednjem kvartalu je došlo do usporavanja rasta plata na 11 odsto u odnosu na 14,8 odsto u trećem kvartalu.

U izvještaju se podsjeća i na glavni izvještaj Evropske komisije, koji je objavljen sredinom novembra, u kojem je konstatovano da je BiH i dalje u ranoj fazi uspostavljanja funkcionalne tržišne ekonomije, te da u ovoj oblasti protekle godine nije bilo napretka. Podsjećaju i da u BiH i dalje postoje politička neslaganja koja uzrokuju probleme i u ekonomskoj oblasti.

Svijetla tačka ekonomije u BiH je, sudeći prema ovim podacima, i dalje u turizmu. Naime, u prvih 11 mjeseci protekle godine broj noćenja porastao je za 19,1 odsto, dok je broj dolazaka bio veći za 14,7 odsto, pišu Nezavisne novine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Film ”GARAVICE” 10. marta u Bijeljini – BIHAĆKI SREZ, jedno od najvećih stratišta srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu

Dokumentarni film „Garavice“, o jednom od najvećih stratišta srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu, biće prikazan u nedjelju,...

Članovi Predsjedništva BiH u Antaliji sa Ajhorstovom

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se u Antaliji sa izvršnim direktorom za Evropu u Evropskoj službi za spoljne...

Miličević poručio Upravi ERS: Smanjite cijenu struje, dosta je eksperimenata!

Smanjite cijenu struje na onu koju smo imali prije vaših eksperimenata, poručio je dr Milan Miličević, predsjednik Srpske...

PUCANJ KOJIM JE POČEO RAT: Dan kada je ubijen srpski svat Nikola Gardović

Na današnji dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji Ramiz Delalić zvani Ćelo ubio je srpskog...