Šta je cilj sjednice na kojoj Tegeltija bez ANP-a neće biti imenovan: ALIBI ZA KRŠENJE SPORAZUMA

Datum:

Share post:

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je zatražio, a predsjedavajući te institucije Željko Komšić zakazao vanrednu sjednicu na kojoj će se 27. augusta raspravljati i glasati o mandataru za predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije. Stavovi članova Predsjedništva ostaju isti, pa se nameće pitanje šta je cilj forsiranja sjednice.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je potvrdio, kao i Željko Komšić, da neće podržati imenovanje Zorana Tegeltije bez usvajanja i slanja prvog Godišnjeg nacionalnog programa za NATO.

S druge strane Milorad Dodik jasno poručuje da nema namjeru podržati ANP. Reklo bi se ista meta, isto odstojanje u Predsjedništvu. Ipak, zašto Dodik forsira zakazivanje sjednice ukoliko već zna ili sluti njen ishod.

Odgovor bi se mogao kriti u traženju alibija za krivca evidentnog kršenja sporazuma koji će neminovno uslijediti nakon 5. septembra, kada ističe rok za imenovanje mandatara za predsjedavajućeg Vijeće ministara i generalno za formiranje vlasti potpisanog između SDA, HDZ-a i SNSD-a.

Naime, Tegeltija je dobio “zeleno svjetlo” Centralne izborne komisije, Državne agencije za istrage i zaštitu te Obavještajno-sigurnosne agencije da nema zakonskih smetnji koje bi mogle utjecati na njegovo imenovanje.

Dodik tu činjenicu očito želi iskoristiti i krivicu za kršenje sporazuma prebaciti na lidera SDA Bakira Izetbegovića. Tako će predsjedniku SNSD-a nakon izvjesnog odbijanja Tegeltijinog imenovan preostati da sačeka 5. septembar i zvanično proglasi sporazum kao propao pokušaj.

U ovom trenutku, tačka 3 sporazuma, koja naglašava poštovanje Ustava i zakona i nastavak integrativnih procesa za Dodika ništa ne znači.

TESTNA REKLAMA

Eventualnim odbijanjem imenovanja Tegeltije on više neće ni biti u opticaju za mandatara. To je za Klix.ba prokomentarisao i Željko Komšić, koji je kazao da bi bilo smiješno da Tegeltija ponovo bude kandidat za mandatara nakon što jednom ne prođe na glasanju.

Stoga je simptomatično zbog čega Dodik forsira održavanje sjednice Predsjedništva, ukoliko je izvjestan njen ishod.

Komšić ističe d aje sada upitno ko u RS-u uopće donosi odluke.

“Ko zna ko se tu više pita, koliko se Dodik pita i kakva će politika dolaziti iz RS-a”, kazao nam je Komšić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: klix.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Dom zdravlja Bijeljina obavlja davanje četvrte doze vakcine protiv korona virusa

Saopštenje Doma zdravlja Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Obavještavamo Vas da se u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Bijeljina obavlja davanje...

Gradonačelnik Petrović donirao 283 književna djela JU Narodna biblioteka “Filip Višnjić“

Svake godine u okviru Pantelinskih dana Gradska uprava na čelu sa Gradonačelnikom pokloni Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ određen...

PODJELOM DIPLOMA POLAZNICIMA ZAVRŠENA OVOGODIŠNJA ŠKOLA PLIVANJA

Za šezdeset osmoro djece sa područja opštine Lopare podijeljene su diplome o završenoj školi plivanja koju je na...

Protivgradne rakete spriječile veću štetu na usjevima

Ispaljivanje protivgradnih raketa nije uzrok suše u Republici Srpskoj, kao što tvrdi predsjednik Udruženja mljekara Vladimir Usorcac, već...