Da li zaista imamo razloga da se bojimo i šta se zapravo događa iza zatvorenih vrata kokpita dok putnici samo čekaju da stignu sigurno na odredište, otkrio je australijski pilot Jetstara Bret Manders za „Daily Mail“.

Jedno od pitanja bilo je i da li se zaista ispušta otpad iz aviona u vazduh tokom leta.

„Ne, sav otpad, uključujući i onaj iz wc-a, ostaje u tankovima dok avion ne sleti, a potom se sav otpad čisti i prazni iz tankova. Tako da možete biti sigurni da nakon nužde koju obavite u wc-u ništa neće završiti u atmosferi“, kaže Manders.

Zašto nas prije leta upozoravaju na sigurnosni položaj naginjanja naprijed u slučaju prinudnog slijetanja pilot odgovara:

„Jasno, ako dođe do neočekivanih situacija i avion mora da prisilno sleti, taj položaj će vam pomoći da izbjegnete eventualne povrede od predmeta koji mogu popadati prilikom takvog slijetanja“, kaže ovaj pilot.

On dodaje da ne postoji „najsigurnije“ sjedište u avionu, te da su sva mjesta jednako bezbjedna.

Mnogi putnici strahuju da se tokom leta može dogoditi da neko pokuša otvoriti vrata, kao u holivudskim filmovima, ali pilot poručuje da to nije moguće.

„Kao da imate jako napumpanu fudbalsku loptu i pokušavate da je pritisnete, ali ne možete. Tako je i s vratima u avionu. Prednja vrata aviona se prvo otvaraju prema unutra, a onda se gurnu prema vani i zbog jakog pritiska ih ne možete otvoriti ručno“, objašnjava Manders.

Tokom 10-godišnjeg iskustva, pilot Manders, imao je jedan smrtni slučaj tokom leta.

„Kabinsko osoblje je obučeno za ovakve situacije. Izolovaće preminulog putnika od ostalih uz maksimalnu diskreciju“, kaže Manders.

Pilot dodaje da da turbulencije ne treba da brinu putnike iako znaju da budu neugodne.

„Ni piloti ne vole turbulencije baš kao ni putnici i zato ih svakako pokušavamo izbjeći. Ali, nema razloga za brigu“, kaže Manders.

Na pitanje šta se zaista događa ako ne upalite „flight mode“ na svom telefonu, Manders odgovara:

„To će uzrokovati smetnje u slušalicama pilota, poput neugodnih zvukova, posebno ako je više uređaja ostalo ‘aktivno’. Ovo pravilo za prebacivanje na režim rada u avionu nije neophodno samo za putnike već i za pilote i kabinsko osoblje“, zaključuje Manders.

(Vecernji.ba)

Izvor: www.nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име