Srpska snabdjevena, ni EU ne traži cjepanice

Datum:

Share post:

Za dvadesetak dana, otkako se ogrevno drvo prodaje na stovarištima u Banjaluci, Prijedoru i Bijeljini po fiksnoj cijeni, građani su pazarili 130 paleta što je, prema riječima proizvođača, znak da je domaće tržište podmireno ovim energentom i da spremno dočekuju pad žive u termometru.

Potpredsjednik Udruženja drvoprerađivača drvnih sortimenata niže vrijednosti RS Đorđe Brkić ističe za „Glas Srpske“ da je osnivanje stovarišta bilo jedini način da se stane u kraj nelojalnoj konkurenciji i onima koji su ogrev prodavali po bezobrazno visokim cijenama, bacajući tako ljagu i na sve one koji su se držali cijene koju je utvrdila Vlada Srpske.

– Potražnja je solidna, u ovo vrijeme se i ne očekuje veća. Oni koji sada kupuju uglavnom dopunjavaju zalihe koje su već obezbijedili – rekao je Brkić.

Naglasio je da su skladišta u Prijedoru i Bijeljini na lokaciji direktno kod proizvođača, dok se banjalučko skladište puni po potrebi.

TESTNA REKLAMA

– Ne možemo zatrpavati firmu u Banjaluci koja nam je ustupila prostor za palete. Do kraja ove sedmice trebalo bi da na tu lokaciju stigne jedan kamion paleta iz Ribnika – pojasnio je Brkić dodavši da je u Banjaluci do sada prodato oko 70 paleta, a u Bijeljini i Prijedoru po tridesetak.

– Najveći problem nam je trenutno to što su “Šume Srpske” digle cijenu sirovine za oko 25 do 30 odsto prije nekoliko dana, a cijena po kojoj prodajemo ogrev je ograničena na 180 maraka plus PDV, tako da je naša računica ponovo negativna – rekao je Brkić.

Govoreći o izvozu, Brkić kaže da je potražnja i u inostranstvu tanka, jer se i Evropa već poprilično snabdjela ogrevnim drvetom.

Nakon što je ponovo omogućen izvoz cijepanog drveta iz BiH, na tržištu Srpske drastično je skočila cijena tog energenta pa je tako kod pojedinih prodavaca dostizala i do 200 evra. Kako bi suzbili takav vid mešetarenja, dio udruženih drvoprerađivača u Srpskoj došao je na ideju da formira centralna skladišta na kojima bi se ogrevom snabdijevalo lokalno stanovništvo po cijeni od 210 KM sa PDV-om, a građani po domaćinstvu mogu pazariti najviše sedam paleta drveta.    

Stovarište u Banjaluci smješteno je u ulici Ivana Gorana Kovačića b.b. u skladištu firme “Juma”, neposredno pored kružnog toka kod Nove pijace.

Centralno stovarište za bijeljinsku regiju nalazi se u mjestu Patkovača, na adresi firme “VS komerc”, a u Prijedoru u mjestu Jaruge b.b. na skladištu preduzeća “A&S”.  

Sastanak

Đorđe Brkić je rekao da će ovih dana tražiti sastanak sa predstavnicima Privredne komore RS.

– Moramo vidjeti šta i kako dalje da radimo, jer se teško možemo izboriti s poskupljenjem sirovine. Moramo tražiti pomoć – rekao je Brkić.

Dešavanja u Bijeljini
Foto: pixabay.com
Izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

VRIJEME DANAS Pretežno vedro i hladno

Ujutru hladno uz umeren, u višim predelima jak mraz. Na istoku oblačno i uglavnom suvo, slab sneg će...

UROŠ RADAN iz Bijeljine SEDMI na EP u karateu na Kipru (foto)

Na Kipru je održano Evropsko prvenstvo u karateu za kadete, juniore i mlađe seniore, a jedan od takmičara...

Nastavljena uspješna saradnja TO Bijeljina i PED ’’Majevica’’ (foto)

Turistička organizacija Grada Bijeljina je bila gost Planinaesko ekološkog društva – PED ’’Majevica’’. -Bili smo gosti PED ’’Majevica’’ te...

Kavazović, poglavar Islamske zajednice u BiH podržao imama koji je vrijeđao pravoslavne vjernike

Kao da to nije ništa strašno: Poglavar Islamske zajednice u BiH podržao imama koji je vrijeđao pravoslavne vjernike Poglavar...