Srpska 8. i 9. januara proslavlja Dan Republike i 31. rođendan Srpske

Datum:

Share post:

Centralne manifestacije povodom obilježavanja Dana Republike Srpske biće održane sutra u Banjaluci i u ponedjeljak, 9. januara u Istočnom Sarajevu.

Prema programu obilježavanja Dana Republike, sutra u 10 časova predviđeno je polaganje vijenaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci, a u 11 časova na Trgu palih boraca NOR-a na platou ispred hotela „Bosna“.

U 12 časova biće položeni vijenci kod Spomen kosturnice na Gradskom groblju i na grobnici 12 banjalučkih beba, a delegacija Kabineta predsjednika Republike Srpske položiće cvijeće na spomenik banjalučkim bebama na Trgu srpskih junaka na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Povodom Dana Republike, u 12 časova u Modriči, delegacija Srpske položiće vijenac na spomen-obilježje bivšeg predsjednika Republike Milana Jelića, najavljeno je iz Kabineta predsjednika Srpske.

U 13 časova u Kulturnom centru Banski dvor predviđena je dodjela odlikovanja zaslužnim isntitucijama i pojedincima, a u 16.00 časova u Sportskoj dvorani „Borik“ biće održana svečana akademija.

U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u 18.00 časova biće upriličen svečani prijem.

U ponedjeljak, 9. januara, u 8.30 biće služena Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Povodom Dana Republike, u 12 časova biće položeni vijenci na Srpskom vojničkom spomen-groblju „Mali Zejtinlik“ u Sokocu, a u 14 časova počeće svečani defile u Ulici Stefana Nemanje u Istočnom Sarajevu.

U 19 na Trgu Republike Srbije biće upriličen vatromet uz koncert Policijskog orkestra MUP-a Srpske.

U Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci, povodom Dana Republike, publici će se predstaviti glumci Nacionalnog dramskog pozorišta Rusije iz Sankt Petersburga sa predstavom „Želim živjeti“, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Republike.

U saopštenju se navodi da će, osim u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, Dan Republike biti svečano i dostojanstveno obilježen u svim gradovima i opštinama širom Srpske.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstitutivni status.

Izmjena režima saobraćaja

U Banjaluci su povodom proslave Dana Republike u nedjelju, 8. januara, i u ponedjeljak, 9. januara, planirane obustave saobraćaja, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Obustave saobraćaja u nedjelju, 8. januara, planirane su od devet do 16 časova u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića, na dijelu od Aleje Svetog Save do Ulice Marije Bursać i od 12 do 20  časova u Aleji Svetog Save, dio od Gundulićeve do Bulevara Srpske vojske.

Na Dan Republike, 9. januara, od 7.00 do 12.00 obustave saobraćaja biće u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića, na dijelu od Aleje Svetog Save do Ulice Marije Bursać, naveli su iz MUP-a.

U užem centru opštine Istočno Novo Sarajevo povodom obilježavanja Dana Republike Srpske doći će do privremene izmjene režima saobraćaja sutra i u ponedjeljak, 9, januara, objavljeno je na stranici Odjeljenja za prostorno uređenje, saobraćaj i stambeno-komunalne poslove grada Istočno Sarajevo.

Odjeljenje je dalo saglasnost Policijskoj upravi Istočno Sarajevo za privremenu izmjenu režima saobraćaja u užem centru opštine Istočno Novo Sarajevo sutra od 12 do 17 časova i u ponedjeljak od sedam časova do završetka manifestacije.

Privremena izmjena režima saobraćaja odnosiće se na Ulicu Stefana Nemanje od raskrsnice sa Ulicom vojvode Radomira Putnika pa do raskrsnice sa Dečanskom ulicom, dio te ulice od raskrsnice sa Ulicom Stefana Nemanje do raskrsnice sa Ulicom prve sarajevske brigade, kao i na Ulicu prve sarajevske brigade od raskrsnice sa Dečanskom ulicom do raskrsnice sa Spasovdanskom ulicom.

Izmjena se odnosi i na dio Spasovdanske ulice do raskrsnice sa Ulicom prve sarajevske brigade do raskrsnice sa Ulicom Stefana Nemanje, te na dio Ulice vojvode Radomira Putnika od raskrsnice sa Ulicom Zmaj Jovina do raskrsnice sa Karađorđevom ulicom, naspram motela „Veljine“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

POMOĆ PEDIJATRIJSKOJ ONKOLOGIJI: Nikola Rokvić na putu HODOČAŠĆA do manastira Nektarija Eginskog (video)

"Idemo dalje za dječju radost" Koliko je Nikola Rokvić skupio novca nakon 5 DANA HODOČAŠĆA Prije pet dana, ispred...

OTVOREN POZIV NA RAT: Bošnjačke organizacije ponovo zveckaju oružjem

Saopštenje organizacije “Bosansko-bošnjačko narodno vijeće” u kojem je bošnjački narod pozvan “na samoorganizovanje” i u kojem je istaknuto...

Identifikovano lice koje je pokidalo tablicu sa privatnog vozila gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića

Sinoć (četvrtak, 25. april 2024.) u poznatom bijeljinslom salonu je bila organizovana proslava povodom odlaska u penziju jednog...

U Bijeljini održana prezentacija projekta „Zdrave zajednice u BiH“ (foto)

U prostorijama Gradske uprave grada Bijeljina danas je održana prezentacija projekta "Zdrave zajednice u BiH" koji uz finansijsku...