U srcu čikaškog predgrađa Evanston nedavno je otvorena klinika “R Hope Treatment“, koja donosi jedan sasvim novi, revolucionarni pristup u lečenju neuroloških poremećaja. Ova moderna ustanova, sa svojim naprednim terapijama i primenom vrhunskih medicinskih metoda i tehnologija, otvara vrata novoj eri nade i ozdravljenja pacijentima koji pate od neuroloških problema.

Osnivač klinike je Srbin Marko Živković, master računarskih nauka, koji već 16 godina živi i radi u SAD-u i koji svojim akademskim uspesima impresionira sve koji ga poznaju i koji su imali prilike da sarađuju sa njim. Marka mnogi u Čikagu poznaju kao uspešnog muzičara i pevača, a ta strast koja traje već 23 godine pomaže da se kompletira slika o njemu kao svestranoj i iskreno posvećenoj osobi punoj empatije za druge ljude.

NOVE, REVOLUCIONARNE METODE U LEČENJU: Marko Živković

Kaže da je inspiracija za otvaranje “R Hope Treatment” proistekla je iz ličnog iskustva i želje da pruži pomoć onima kojima je ona potrebna, kreirajući pristupačne i efikasne TMS (Transcranial Magnetic Stimulation) tretmane, kao i personalizovanu verziju TMS terapija.

Revolucionarna TMS tehnologija – tretmani bez lekova!

-Naša klinika “R Hope Treatment” primenjuje revolucionarni metod koji je već pokazao izvanredne rezultate u lečenju različitih neuroloških poremećaja. U “R Hope Treatment” klinici okupljen je tim vrhunskih stručnjaka, predvođen sa dr Janet Starck i dr Kevin Murphy, koji predano radi na dijagnostikovanju i kreiranju personalizovanih protokola za TMS terapije, koristeći svoje iskustvo, vestačku inteligenciju i machine learning, kaže na početku razgovora za Serbian Times Marko Živković.

Da li se u Vašoj terapiji koriste lekovi, što je uobičajeno za neurološke poremećaje?

-Ne, ne koristimo lekove, to je ono što nas razlikuje. Mi nudimo novu dimenziju lečenja, prilagođavamo tretman svakom pojedincu, čime se obezbeđuje bezbolno, sigurno lečenje koje ne ometa dnevne aktivnosti. Posebno je TMS terapija efikasna u lečenju depresije i OCD-a (Opsesivno-kompulsivni poremećaj), kao i kod simptoma ADHD-a (Attention deficit hyperactivity disorder), autizma, anksioznosti, bipolarnog poremećaja, itd.

Ono što sigurno mnoge ljude zanima jeste da li prihvatate osiguranje?

-“R Hope Treatment” je počeo sa primanjem osiguranja i verujem da će to dosta pomoći našim pacijentima. Za one koji nemaju zdravstveno osiguranje, “R Hope Treatment” pruža ovu naprednu terapiju po cenama znatno pristupačnijim od prosečnih u SAD-u, sa popustima i do 50%, kaže Živković.

“NAŠI TRETMANI IMAJU NAJVIŠE USPEHA KOD SLUČAJEVA DEPRESIJE”: Jelena Živković

U razgovor se uključuje i Markova supruga Jelena Živković, koja ima jednu od vodećih uloga na klinici, gde svojim menadžerskim sposobnostima i stručnim savetima unapređuje rad.

Koji pacijenti su Vam se najčešće obraćali u dosadašnjoj praksi?

– Pokazalo se da tretmani imaju najveću uspešnost kod depresije, pa samim tim i najviše pacijenata dolazi sa tim problemima. Poseban akcent je na pružanju pomoći deci sa neurološkim poremećajima, naročito ako se ima u vidu efikasnost PrTMS terapije kod mlađih pacijenata sa ADHD-om i autizmom. Dolaze nam i osobe sa potresima mozga nastalim nekim fizičkim putem. Takođe, sportisti koriste terapije da bi ostvarili puni potencijal. Sve češće se na preventivnu terapiju odlučuju i osobe koje imaju genetske predispozicije za Alchajmera, Parkinsona ili bipolarni poremećaj, ističe Jelena Živković.

Opišite nam ukratko TMS terapiju, o kojoj se relativno malo zna…

-U najkraćem, to je korigovanje moždanih frekvencija koja za cilj ima sinhronizaciju svih delova mozga. Uz pomoć specijalnih magneta, potpuno bezbolno, mozak se stimuliše da radi na istoj frekvenciji što dovodi do njegovog maksimalnog funkcionisanja. TMS terapija ne prikida vašu svakodnevnicu, tako da možete da nastavite sa svim aktivnostima, bez lekova.

Kako bi ste najbolje opisali terapijski proces?

-To je jedno prijatno iskustvo gde se magnet pozicionira na više moždanih lokacija i pacijent je u polu-ležećem ili sedećem položaju, zatvorenih očiju. Magnet pravi zvuk koji podseća na kliktanje i na skalpu glave se oseća blago peckanje. Sve traje od 30 do 45 min. Preporučujem svima da pogledaju nas video u kome Dr. Janet Starck demonstrira šta možete da očekujete prilikom posete našoj klinici. U zavisnosti od kompleksnosti problema, postoje dve vrste TMS terapija, standardna I personalizovana, objašnjava Živkovićeva.

Koja je razlika između standardne i personalizovane TMS?

-Standardna verzija TMS se koristi za depresiju i OCD. Tom prilikom se koristi jedan isti protokol lečenja za sve pacijente i taj protokol je odobren od strane FDA, a istraživanja su pokazala njegovu veoma veliku uspešnost. Dokazano je da osobe koje su depresivne imaju neadekvatnu aktivnost mozga u jednom istom predelu tako da je standardizacija protokola moguća. Sa druge strane, autizam je spektar simptoma i razlikuje se od osobe do osobe. Samim tim, dizajniranje TMS protokola zahteva mnogo veću dijagnostiku, algoritam veštačke inteligencije i ogromne baze podataka, da bi se odgovorilo na kompleksnost problema.

Koji uzrast moze koristiti ove terapije?

Personalizovanim TMS-om se mogu lečiti osobe starije od 4 godine, a standardnom metodom osobe od 18-e godine, kada se uglavnom i javljaju problemi depresije. Kod neuroloških promena kao što je autizam i ADHD preporučuje se što ranije krenuti da bi se iskoristila prirodna fleksibilnost i razvoj mozga. Ta pojava se naziva neuroplstisity i omogućava mozgu da se menja i prilagođava.

Šta uzrokuje neurološke promene, kako preduprediti probleme?

-Iako se dosta pažnje posvećuje tome, još uvek nemamo neki jasan odgovor. Smatra se da su ishrana, stres, moderni način života, radijacije od telefona i televizora…neki od glavnih uzroka. Naravno, u sve su umešani i geni. Sve više primećujemo da učenici osnovne i srednje škole dobijaju dijagnoze ADHD na osnovu toga što ne mogu da se fokusiraju duži period na istu stvar. Vreme u kome živimo zahteva veliki multi tasking koji sa druge strane utiče na fokus i produktivnost. Kada se na sve to dodaju simptomi izolacije i nesocijalizacije, dobijamo depresiju i ostale probleme, kaže na kraju razgovora Marko Živković, vlasnik klinike “R Hope Treatment”, koji poziva sve koji imaju probleme sa depresijom, autizmom i drugim neurološkim poremećajima, da im se jave na na telefon (847) 868-9369. Konsultacije su besplatne!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: serbiantimes.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име