U memorijalnom kompleksu u Donjoj Trnovi polaganjem vijenaca i odavanjem počasti žrtvama fašističkog terora obilježeno je 79. godina od pobjede nad fašizmom.

Predsjednik Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata /SUBNOR/ u Ugljeviku Ratko Đurković, organizator današnje manifestacije rekao je da se na ovaj način njeguje kultura sjećanja na sve žrtve fašističkog terora.

-Na spomen-pločama u Donjoj Trnovi upisano 3.278 od kojih je 2.200 Vojvođana, a ovaj spomenik simboliše zajedničku borbu naroda iz Istočne Bosne i Vojvodine-rekao je Đurković.

 

Ponovo je na sceni, pominje Đurković,  borba protiv fašizma.

-Ruski narod i danas vodi borbu protiv povampirenog fašizma u Ukrajini-naglasio je Đurković.

On je dodao da je memorijalni kompleks u Donjoj Trnovi mjesto sjećanja na važne istorijske događaje, kao što je velika pobjeda nad fašizmom.

 

Zajedno sa brojnim delegacijama, vijenac je položio i zamjenik vojnog atašea ambasadora Ruske Federacije u 

BiH major Stjepan Jedeljkin koji je istakao da se danas odaje počast svim žrtvama koji su po cijenu sopstvenog života oslobodili Evropu od fašizma.

U ime opštine Ugljevik vijenac su položili odbornik u Skupštini opštine Ugljevik Predrag Vujević i predsjednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković.

Vujević je istakao da je Srbima i Rusima slobodarstvo u krvi.

-Fašizam je najveća pošast koja se desila u 20 vijeku, kada je Njemačka pokušala da istrijebi više naroda, prije svega jevrejski narod pa zatim i slovenske narode-rekao je Vujević.

Dvadeseti vijek je vijek stradanja, podsjetio je Vujević i naglasio da je nad srpskim narodom izvršen genocid.

-Na prostoru zloglasne Nezavisne države Hrvatske je postojao jedini logor za djecu u Jadovnu a 18.000 dječaka i djevojčica je na svirep način ubijeno samo zato što su bili Srbi-rekao je Vujević.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na taj dan 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi, koji je u istoriji čovječanstva bio najmasovniji, a po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Srpski narod bio je predvodnik borbe protiv fašizma na prostoru bivše Jugoslavije i podnio najveće gubitke, a Sovjetski Savez dao je najveći doprinos u slamanju fašizma.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име