Srbija kupila „Hitlerovu“ direktivu za napad na Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Grčku

Datum:

Share post:

Srbija je kupila danas u popodnevnim časovima zloglasnu direktivu br. 25 od 27. marta 1941. godine kojom je njemački kancelar Adolf Hitler izdao naređenje za napad na Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Grčku.

Vlada Republike Srbije obezbijedila je neophodna sredstva kako bi danas u poslijepodnevnim časovima bio kupljen jedan od najznačajnijih dokumenata za cjelokupnu istoriju srpskog naroda.

Direktiva br. 25, potpisana od strane Adolfa Hitlera, sačinjena je u 13 originala od kojih je jedan od njih od danas u vlasništvu Srbije.

Ovaj dokument, čiji je sadržaj označio početak Drugog svjetskog rata na cjelokupnoj teritoriji Kraljevine Jugoslavije, a do njega je došlo u ranim jutarnjim časovima 6. aprila 1941. godine, uporediv je po svom značaju sa telegramom objave rata Kraljevini Srbiji od strane Austro-Ugarskog Carstva od 28. jula 1914. godine.

Izdajući naređenje za početak združenih borbenih dejstava protiv Kraljevine Jugoslavije i Kraljevine Grčke, njemački kancelar Adolf Hitler ovim dokumentom označio je početak četvorogodišnjih dramatičnih borbi i bezmjernog stradanja civilnog stanovništva, a posebno pripadnika srpskog naroda.

Pored ostalog, ovaj dokument sadrži i eksplicitnu naredbu za sprovođenje brutalnih vazdušnih napada i danonoćno bombardovanje Beograda, spremnost da se nakon okupacije Jugoslavije dijelovi njene teritorije predaju Bugarskoj i Mađarskoj, kao i to da će „političkim obećanjima Hrvatima biti pooštrena unutrašnja politička zategnutost u Jugoslaviji“.

Sadržaj ove direktive rezultirao je, pored ostalog, i stvaranjem svih neophodnih preduslova za uspostavljanje Nezavisne Države Hrvatske, odnosno za otpočinjanje genocida nad pripadnicima srpskog naroda na njenoj cjelokupnoj teritoriji.

Ovaj neprocjenjivo vrijedan dokument i istorijski izvor koji se od danas nalazi u posedu Republike Srbije, istovremeno je predstavljao i zloslutni nagovještaj brojnih dramatičnih, tragičnih, ali i herojskih događaja koji su obilježili period Drugog svjetskog rata na čitavom prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: tanjug.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Ugljevik domaćin zajedničkom koordinacionom sastanku službi civilne zaštite regije Bijeljina: Uvijek na visini zadatka!

U opštini Ugljevik danas je održan zajednički koordinacioni sastanak rukovodilaca službi civilne zaštite regije koju pokriva Područno odjeljenje...

PETROVIĆ I LUKIĆ: Pojačati inspekcijske kontrole prometa životinja pred praznike (foto)

Danas je u Bijeljini održan sastanak predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje su predstavljali pomoćnik ministra Negoslav...

“SRPSKA TE ZOVE“: U Banjaluci veliki narodni miting zbog rezolucije o Srebrenici

U Banjaluci, na Trgu Krajine, u četvrtak, 18. aprila, biće održan veliki narodni miting na kojem će biti...

U Bijeljini sutra OTVARANJE NOVE Angio sale u JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ (foto)

Svečano otvaranje nove Angio sale u JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina biće održano sutra u utorak, 16.04.2024. godine. Svečana...