Sporazum koji je prekinuo rat u BiH: 28 godina od Dejtona

Datum:

Share post:

Danas se navršilo 28 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Dejtonski sporazum, nakon tronedjeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević, Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman.

Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, a osim njega glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

U Republici Srpskoj danas je, na Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, praznik i neradni dan, saopšteno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

Ovaj dan je, u skladu sa Zakonom o praznicima Republike Srpske, republički praznik.

Danas ne rade republički i organi jedinice lokalne samouprave i organizacije, preduzeća, ustanove i ostale organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

GIMNAZIJALAC Vuk Janković osvojio SREBRO na Matematičkoj olimpijadi BiH (foto)

Učenik prvog razreda trebinjske gimnazije Vuk Јanković osvojio je srebrnu medalju na 29. Matematičkoj olimpijadi BiH i postao...

SPC: Neistinama pokušavaju dati legitimitet istorijskoj inverziji

Srpska pravoslavna crkva (SPC) diže glas i ponovo ukazuje na neistine u domaćem i globalnom javnom prostoru čiji...

Obilježene 32 godine Prve sarajevske mehanizovane brigade

Na vojničkom groblju na Vracama služen je parastos za 618 poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata i položeni vijenci kod...

Fudbaleri Borca šampioni Premijer lige BiH

Fudbaleri banjalučkog Borca savladali su Igman rezultatom 4:3 i tako kolo prije kraja Premijer lige BiH, postali šampioni...