SPC i vjernici danas slave svetog Proroka Sofonija i obilježavaju praznik posvećen Svetom Jovanu Ćutljivom

Datum:

Share post:

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave svetog Proroka Sofonija i obilježavaju praznik posvećen Svetom Jovanu Ćutljivom ili Jovanu Molčaniku.

Sveti Prorok Sofonije je rodom od gore Savarata, iz plemena Simeonova. Živio je i prorokovao u 7. vijeku prije Hrista za vrijeme blagočestivog cara judejskog Josije. Savremenik je proroka Jeremije. Prorekao je dan gnjeva Božjega, kaznu nad Gazom, Askalonom, Azotom, Akaronom, Ninivijom, Jerusalimom, Еgiptom.

Vjeruje se da danas obavezno treba da se ode do crkve, zapali svijeća i da se pomoli Sofoniju za zdravlje najmilijih. Potrebno je da se izgovore ove magične riječi i one će, kako se vjeruje, da očiste dušu: “Proroka Tvoga Sofonija, uspomenu Gospode slavimo, zato Te molimo, spasi duše naše”.

Sveti Jovan Ćutljivi (Molčanik)

Danas se obilježava i praznik koji je posvećen Svetom Jovanu Ćutljivom koji je svetitelj i episkop, rodom iz Nikopolja Jermenskog, od oca Еvkratija i matere Еfimije. U osamnaestoj godini posta inokom i podvizavaše se tvrdo i odlučno čisteći srce mnogim suzama, postom i molitvom.

Poslije deset godina postavljen je za episkopa kolsonijskog. Svojim primjerom, bogougodnom životu privukao je i svog brata Pergamija i strica Teodora, ljude znamenite na dvorovima cara Zenona i Justinijana. Zbog toga ga je sveti Sava Osveštani predložio patrijarhu Iliji, da ga rukopoloži za prezvitera. Kada je ovaj pristao, Jovan mu ispovijedi da je on već u episkopskom činu. Tada se zatvori sveti Jovan u keliju, i u ćutanju i molitvi provede godine i godine. Potom u pustinji provede devet godina hraneći se samo divljim zeljem, pa se opet vratio u manastir.

Kada je Sveti Sava Osveštani preminuo, Jovan je silno tugovao za njim. Onda mu se Sava javio u viziji i rekao mu: “Ne tuguj, oče Jovane, jer ako se i razlučih od tebe tijelom, ipak sam duhom s tobom”. Tada ga je Jovan zamolio: “Moli Gospoda, oče, da i mene uzme s tobom”.

Na to mu Sava odgovori: “To ne može biti sada, jer ima da dođe na manastir veliko iskušenje, pa Bog hoće da budeš u tijelu na utjehu i utvrđenje pravovjernih protiv jeretika.” Odvraćao je vjerne od jeresi Origeniva i doprinio mnogo da se ta jeres suzbije i osudi. Prozirao jasno u duhovni svijet i iscjeljivao ljude od bolesti. Umro je 558. godine u stotinu četvrtoj godini života. Kako objašnjava pjesma iz prologa, Bog sluša molitve pravednika i ispunjava ih – ponekad odmah i doslovno, a ponekad kasnije, u zgodno vrijeme, s obzirom na korist crkve.

Drugim riječima: ispunjujući molitve pravednika, Bog ima u vidu ili spasenje jednoga čovjeka ili dobro cijele crkve. Dakle, posebno danas, ali i inače, budite vrijedni u traženju istine, još vrijedniji u očišćenju svog srca, strpljivi u čekanju i nepokolebljivi u vjeri pa će Bog dati sve u svoje vrijeme onako i onoliko kako i koliko je nužno za spasenje, prenosi Mondo.

Sveti Jovan Ćutljivi u hrišćanstvu predstavlja odlučnost i istrajnost, a veruje se da na njega treba u tišini provesti cijeli dan vježbajući svoju disciplinu i slušajući više šta drugi govore.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

TO BIJELJINA na sajmu u BL: Ministar Šulić – podrška za Banju Dvorovi i Sembersku kuću

U Banjaluci je otvoren 4. Međunarodni sajam turizma na kome je samostalno uzela učešće i Turistička organizacija Grada...

DOM ZDRAVLJA BIJELJINA: Predavanje na temu “Metode četkanja zuba”

Glavna sestra Službe preventivne, dječije i opšte stomatologije, Jelka Marković održala je zdravstvenim radnicima svih službi Doma zdravlja...

Uspješno završena akcija ”UZMI TAG, PROĐI BRŽE” – U sistemu više od 8.000 novih korisnika

Popust od 60 odsto na redovnu cijenu TAG-a izazvao veliko interesovanje građana, koji su od 25. decembra prošle...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Prvi mart nije praznik i dan za proslavu, već dan žalosti

Post Aleksandra Đurđevića predsjednika Skupštne Grada Bijeljina a povodom ubistva srpskog svata na današnji dam 1. marta 1992...