SPC i vjernici danas slave Svetog proroka Samuila

Datum:

Share post:

Vjernici i SPC slave danas Svetog proroka Samuila, koji je bio 15. i posljednji sudija Izrailjski.

Sveti prorok Samuil ili Šamuel (što na hebrejskom znači “onaj koji sluša Gospoda”) bio je starozavjetni prorok i živio je u 11. vijeku prije nove ere tj. oko 1.100 godina prije rođenja Isusa Hrista.

Legenda kaže da ga je “od Boga isplakala” Ana koja dugo nije mogla da ima djece i da je zbog toga dječaka posvetila Bogu još kada mu je bilo tri godine. Prema predanju, Samuil je imao 12 godina kada je izrekao svoje prvo proročanstvo – predvideo je božiji gnjev koji će se sručiti na dom prvosveštenika Ilije zbog grijehova koje su učinili njegovi sinovi. Nakon što se to obistinilo, Samuilo je stekao veliko poštovanje među narodom.

Besjeda na današnji dan

O kako je promjenljivo srce čovječje! No, od svih promjena njegovih jedna je sramnija od najsramnijih, a to je: kada vjerni postane nevjerni. I od svih promjena njegovih jedna je slavnija od najslavnijih, a to je: kada se nevjerni obrati i postane vjerni. Pokaj se prije nego što smrt zatvori vrata tvoga života i otvori vrata Suda. Pokaj se prije smrti, a pošto ne znaš čas smrti, pokaj se danas i sad, i prestani ponavljati grijeh svoj.

Bilo je to teško vrijeme za Jevreje kada su bili porobljeni od Filistejaca i prorokovo propovedanje pokajanja i preporoda mnogo je podiglo moral naroda koji je u ovom svetitelju video vođu i duhovnog oca. Priča kaže da se sve zbilo ovako: “I narod se pokaja, i odbaci tuđe idole, kojima služiše, i priznade Samuila kao proroka, sveštenika i sudiju. Tada Samuil pođe s vojskom na Filistejce i s pomoću Božjom smete ih i pobi, i oslobodi zemlju i narod”.

Samuilo je osnivač proročke škole – vrste religijsko-moralnog bratstva ili društva, koje je imalo zadatak da probudi u ljudima duh patriotizma i širi prosvećenost. Legenda kaže da je mudro je vladao kao sudija i vodio jevrejski narod do duboke starosti. Umro je u 88. godini života i sahranjen je u Rami. Njegov život je opisan u prvim poglavljima Prve knjige careva.

Prema narodnom vjerovanju na današnji dan ne bi trebalo raditi nijednu sramnu stvar, a naročito olako uzimati dobro koje ti drugi čine. Budite zahvalni ljudima. Ako se neko ne hvali što vam je pomogao i ne traži nagradu za to, cijenite njegov trud. Budite dobri ljudi, prijatelji, prema rođacima, roditeljima, djeci.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Srpska bogatija za 22 bebe: U porodilištima rođeno 13 dječaka i 9 djevojčica

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođene su 22 bebe, 13 dječaka i devet djevojčica, rečeno je...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA KROMPIR kg 2,50 KM CRNI LUK kg 2,50 KM BIJELI LUK kg 8,00 KM PASULJ kg 6,00 KM PAPRIKA CRVENA kg 4,00 KM PAPRIKA...

SERVISNE INFORMACIJE za 4. oktobar: Prekidi u snabdijevanju vodom i električnom energijom

Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...

U Bijeljini rođene TRI BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su tri bebe, dva dječaka i...