SPC i vjernici danas slave svetog Avtomona

Datum:

Share post:

Sveti sveštenomučenik Avtomon živio je i širio hrišćanstvo u Italiji sve dok car Dioklecijan nije započeo veliki progon hrišćana.

Po dolasku Dioklecijana Avtonom je otišao u Vitiniju Azijsku, u mjesto zvano Soreos, a prema predanju tu je nastavio sa hiršćanskim učenjem i sagradio crkvu Svetog Arhangela Mihaila.

Nakon nekog vremena Avronom je saznao da se u blizini Soreosa nalazi mjesto Limna u kome žive samo neznabošci. Otišao je tamo i hrabro počeo da propoveda o ljubavi Hristovoj i ispravnosti vjere u jednog Boga i uskoro mnogi povjerovaše u njegove riječi. Dok je bio na putu hrišćanstva stekao je i mnogo neprijatelja. Zabilježeno je da je grupa neznabožaca jednog dana upala u crkvu Svetog Arhangela Mihaila za vrijeme službe koju je Avronom vršio i ubili svetitelja na oltaru zajedno sa svim vjernicima koji su se tu zatekli, piše Magazin Novosti.

Kasnije, za vrijeme cara Konstantina na njegovom grobu podignut je hram. Legenda kaže da se na tačno dva vijeka od smrti Sveti Avtonom javio u snu jednom vojniku naredivši mu da ode i iskopa njegove mošti. Vojnik je poslušno otišao i uradio šta mu je svetitelj rekao, iskopao je mošti koje su ostale netaknute, a u danima koji su uslijedili mnogi bolesni su ozdravili nakon što su dodirnuli mošti Svetog Avtonoma.

Zato je i danas običaj da se izgovori molitva Svetom sveštenomučeniku Avtonomu, koja, kako se vjeruje, donosi zdravlje i napradak svakoj porodici:

– Bio si nasljednik Apostola prestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto delo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao riječ istine i radi vjere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Avtonome: Moli Hrista Boga da spase duše naše.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Futsaleri Radnika u četvrtfinalu Kupa BiH

POVEZANE VIJESTI

Futsaleri Radnika u četvrtfinalu Kupa BiH

Futsaleri Radnika plasirali su se u četvrtfinale Kupa Bosne i Hercegovine nakon što su večeras u Istočnom Sarajevu...

BO BIJELJINA: Konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih radova – “Republiko Srpska u srcu te nosim, sa tobom se ponosim”

Gradska boračka organizacija Bijeljina, povodom slave Sveta Tri Jerarha, raspisala je konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih...

BIJELJINA: Finansiranje škola i upisna politika (foto)

Sastanak Aktiva direktora srednjih škola i predstavnika sindikata održan je 05.12.2023.godine u prostorijama JU Ekonomske škole. Sastanku su...

Snimak sa suđena Dodiku i Lukiću u Sudu BiH (video)

Ovako se Dodik ponašao u sudnici: Objavljen snimak iz Suda BiH Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas se još...