SPC i vjernici danas obilježavaju svetog Simeona Stolpnika

Datum:

Share post:

Srpska pravoslavna crkva danas obilježava početak nove crkvene godine i slavi Svetog Simeona Stolpnika – velikog čudotvorca, koji je danonoćno stajao na stubu i molio se.

SPC, kao i još neke pravoslavne zajednice širom svijeta koje poštuju julijanski kalendar praznuju sutra Crkvenu novu godinu, kada počinje novi godišnji ciklus prizivanja molitvenog zastupništva svetih po minejskom, mjesečnom, bogoslužbenom krugu.

Tokom istorije hrišćanstva nije bilo jedinstvenosti u tome od kada treba računati početak godine. Nekada je to bio mart, a potom Vaskrs.

Sveti Amvrosije Mediolanski kaže da godinu treba početi u septembru, u slavu Svetog cara Konstantina. Prema običajima, na taj dan, kada se slavi i Sveti Simeon Stolpnik, počinje jesenja sjetva.

Simeon Stolpnik je rodom Sirjanin. Roditelji su mu bili seljaci, a u 18. godini je pobjegao od kuće i zamonašio se. Tokom monaškog života sebe je stavljao u muke – postio je stalno, ponekad i po 40 dana bez prestanka.

Sveti Simeon Stolpnik odlučio se i na težak podvig – život na stubu (stolpu), po čemu je nazvan Stolpnik i tako je živio. On je danonoćno stajao na stubu u neprestanoj molitvi i postu.

Prvi stub na kome je stajao bio je nešto niži od tri metra, nakon čega su mu podgili na pet i po metara, pa na 10, i tako do 16 metara (36 lakata).

Sveti Simeon Stolpnik je pretrpio mnogobrojne napade demona dok je bio na stubu pobjedivši ih molitvom. Tako se stvorio svetitelj koji je mnoge iscjelio svojim riječima i molitvom. Oko njegovog stuba počeli su da se okupljaju bolesni, robovi, carevi, ali i bogataši. Sveti Simeon Stolpnik je svima pomogao, i odvraćao je ljude od jeresi.

Prema predanju, pored njegovog stuba došla je i jedna zmija, pa su se ljudi plašili da dođu. Zmija je mirno živjela pored njega. Zmiji je jedan dan u oko upao trun, a Sveti Simeon Stolpnik se sažalio na zmiju i izliječio je, nakon čega je zahvalno otišla.

Smatra se prvim stolpnikom u hrišćanstvu i velikim čudotvorcem. Živio je 103 godine, a upokojio se u septembru 459. godine. Njegove mošti nalaze se u crkvi u Antiohiji (Antakija, Turska).

Život ovog čudotvorca bio je neobičan, a u narodu je ostalo vjerovanje da od sutra počinje jesenja sjetva čiji je ovaj svetac zaštitnik. Zato se u mnogim mjestima zadržao običaj nošenja sjemena iz kuće u crkvu na osvještenje da bi godina bila dobra i rodna.

Na sutrašnji dan gleda se i kakav je mjesec, ako je mlad – žito će dobro roditi, ali biće rodna i cijela godina. Sveti Simeon Stolpnik veoma je poštovan među zemljoradnicima i ratarima.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

FK ’’Zadrugar’’ iz Crnjelova ogorčen na suđenje: Igraču slomljena noga – spriječimo nasilje u sportu (foto,video)

Teška povreda mladog igrača Zadrugara iz Donjeg Crnjelova Slobodana Jelića obilježila je meč  ovog kluba i domaćina Glasinca...

KALABUHOV: Bez rezolucije Savjeta bezbjednosti niko ne može biti visoki predstavnik

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov poručio je da je stav Rusije da Kristijan Šmit nema mandat...

„Kolom za medalju“ zatvorena Manifestacija „Tkanica od zlata, igre i zanata“ (foto, video)

Manifestacija "Tkanica od zlata, igre i zanata" organizovana je po prvi put u Bijeljini i trajala je od...

Bijeljina dobila prevodioce znakovnog jezika

Ovaj dan je od istorijskog značaja za Srbiju, jer je Srbija prvi put u svojoj istoriji uvela znakovni...