SPC i njeni vjernici danas obilježavaju dan posvećen Svetoj velikomučenici Еkaterini

Datum:

Share post:

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju dan posvećen Svetoj velikomučenici Еkaterini.

Sveta Velikomučenica Еkaterina Aleksandrijska živjela je od 287. do 305. godine i ranohrišćanska je mučenica i svetiteljka. Rođena je u Aleksandriji. Prema predanju, u jednoj svojoj viziji Isus Hristos joj je darovao prsten, što je ona protumačila kao znak da svoj život treba da posveti Bogu.

Bila je vrlo obrazovana, i veoma je dobro poznavala grčku filozofiju, medicinu, retoriku i logiku. Prema predanju, car Maksencije je jednom prilikom pozvao 50 mudraca i organizovao raspravu u kojoj bi se raspravljalo o vjeri.

U toj raspravi Еkaterina je odnijela pobjedu, a car Maksencije je kao kaznu naredio da se svih 50 mudraca spale. Pred smrt, na Еkaterininu molbu, ovi mudraci su primili hrišćanstvo i ispovijedili se.

Еkaterina je bila uhvaćena, mučena i pogubljena u svojoj 18. godini 24. novembra 305. godine. Po predanju, pri njenom pogubljenju, iz njenog tijela poteklo je tada mlijeko umjesto krvi. Njene mošti čuvaju se na Sinaju.

Manastiru Svete Katerine srpski kraljevi iz loze Nemanjića – Dragutin i Milutin darivali su brojne poklone koji se čuvaju u manastirskoj biblioteci, piše Еspreso.

Srbi vjeruju da se ovoj svetiteljki moli onaj ko želi da upozna ljubav svog života. Potrebno je moliti se svake večeri tokom 40 dana i želja će biti uslišena.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Danas je Svjetski dan uha i sluha

Svake godine, 3. marta obilježava se Svjetski dan uha i sluha, s ciljem podizanja svijesti i promovisanja aktivnosti...

ELEKTRO BIJELJINA: Sutra bez električne energije korisnici jednog dijela opštine Lopare

Saopštenje Elektro Bijeljine prenosimo u cjelosti: "Zbog radova na rasjeci rastinja na trasi dalekovoda 35 kV „Ugljevik-Priboj“, u ponedeljak...

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

 U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 15 beba i to šest djevojčica i devet dječaka. Devet...

VRIJEME DANAS toplo i sunčano uz umjerenu oblačnost

Ujutro umereno oblačno, u Hercegovini oblačnije uz povremenu slabu kišu lokalno. Oko reka i po kotlinama moguća je...