SP: Zašto Ugljevik nazaduje, zašto ne postoji ni jedan projekat završen u posljednjih 10 godina?

Datum:

Share post:

Saopštenje za javnost Socijalističke partije Ugljevik prenosimo u cjelosti:

„Ugljevik je jedna od najrazvijeniji opština u Republici Srpskoj, ima ozbiljne godišnje budžete i sve uslove za nesmetan razvoj i respektabilna ulaganja u nove privredne kapacitete.

Godinama, sad već decenijama, preciznije od 2002. godine, na osnovu Zakona o korištenju neobnovljivih resursa, RiTE Ugljevik svake godine u budžet opštine Ugljevik uplati tzv. rentu u iznosu između pet i šest miliona KM što čini skoro polovinu ukupnog godišnjeg budžeta opštine.

Sredstva od rente svih ovih godina trošena su isključivo nenamjenski.

Umjesto da posluže za, kako to Zakon i nalaže, otvaranje novih zamjenskih privrednih kapaciteta, jer su rezerve uglja i vijek Termoelektrane vremenski ograničeni, trošena su isključivo za javnu potrošnju kojom se najveća lokalna politička partija, Srpska demokratska stranka, godinama, zajedno sa svojim političkim satelitima, održavala na vlasti.

Podugačak je spisak onih koji godinama devastiraju ogromne ugljevičke budžete otvarajući besmislene agencije i zapošljavajući na budžetske jasle isključivo one koji ne doprinose lokalnoj zajednici.

Turistička organizacija, Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, razni festivali, slave i drugi događaji u organizaciji opštinskih vlasti u Ugljeviku, služe jedino za bezidejno rasipanje javnog novca na način koji je u posljednje vrijeme izgubio svaki smisao.

Opštinski odbor SP u Ugljeviku godinama ukazuje na nedomaćinski odnos i nenamjensko trošenje budžeta.

Kritike ugljevičkih socijalista intenzivirane su u posljednjih godinu dana i poklapaju se sa prošlogodišnjom promjenom skupštinske većine u lokalnom parlamentu.

Naime, u februaru 2022. godine, zbog već pomenutog nedomaćinskog odnosa prema budžetu i građanima, zbog nagomilanih neisplaćenih obaveza prema svima, zbog enormnog budžetskog deficita koji premašuje petnaestak miliona KM, zbog novog kreditnog zaduženja od sedam miliona KM, te odsustva bilo kakvih razvojnih i infrastrukturnih projekata, SDS gubi većinu u skupštini opštine.

Formira se nova koalicija na čelu sa lokalnim SNSD-om, a čine je, pored šest odbornika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, i po dvojica odbornika SP i NPS i Demosa.

SDS je na koljenima, načelnik opštine i dotadašnji predsjednik skupštine, čine sve da onemoguće novu većinu da preuzme lokalnu vlast i Ugljevik, konačno, povede putem političkog ozdravljenja.

Koalicija okupljena oko SDS-a je izgubila većinu i politički kredibilitet.

Sa druge strane su odbornici koje predvodi SNSD i sve stranke koje čine i koaliciju na republičkom nivou.

Ipak, od samog početka, nema jasne strategije za preuzimanje lokalne vlasti.

Svi, osim odbornika Socijalističke partije i Narodne partije Srpske, kalkulišu i tajno se sastaju sa načelnikom opštine Ugljevik, agonija traje skoro čitavu 2022. godinu, a onda lokalni SNSD, potpuno neshvatljivo i politički besmisleno i nekorektno, sam ulazi u koaliciju sa SDS-om, PDP-om, Strankom demokratske akcije i pojedinim nezavisnim odbornicima i spašava Srpsku demokratsku stranku sigurne političke propasti.

Vremenom i ostale odborničke grupe koje su bile okupljene oko SNSD-a, tiho i neprimijetno poput Demosa, pristupaju toj nakaradnoj skupštinskoj većini.

Svi, osim odbornika Socijalističke partije i NPS, koji ostaju dosljedni u namjeri da ne podrže SDS koji godinama vuče Ugljevik u političku i svaku drugu neizvjesnost…

Socijalistička partija, njeni odbornici, članovi i simpatizeri traži, objašnjenje za nerazumne političke poteze lokalnog SNSD-a, isto tako traži odgovornost za dosadašnje rasipničko i nedomaćinsko vršenje vlasti od strane načelnika opštine Ugljevik Vasilija Perića i njegovih najbližih saradnika Đoke Simića i Dragana Đokića.

Socijalisti Ugljevika pitaju zašto Ugljevik nazaduje, zašto ne postoji ni jedan ozbiljan projekat završen u posljednjih desetak godina?

Zašto nam se raspala putna i svaka druga infrastruktura?

Ko je odgovoran za prodaju stadiona i sportskoposlovnog kompleksa, zašto u Ugljeviku više da, gotovo i nema sporta, a kulturna dešavanja su svedena na humanitarne bazare i festivale koji nemaju ničeg zajedničkog sa našom tradicijom i kulturom?

Politika za mlade kojih je sve manje u Ugljeviku, ne postoji, a jedan za drugim se gase sportski klubovi i uduženja.

Ugljevik tavori i propada, ogromni budžeti nestaju kao u Bermudskom trouglu, a nova većina koju predvode neprirodni politički saveznici SDS i SNSD, traži nova zaduženja i kredite.

Pitamo se, mi u SP u Ugljeviku, znaju li pravu istinu o Ugljeviku čelni ljudi SNSD-a u Banjoj Luci?

Bojimo se da ne znaju i zato smo, između ostalog, pokrenuli inicijativu za opoziv načelnika opštine Ugljevik i svakodnevno šaljemo jasne poruke našim koalicionog partnerima na republičkom nivou da razmisle o nerazumnim potezima podrške tvrdoj SDS-ovskoj liniji koju u Ugljeviku predvode Vasilije Perić i penzioner Đoko Simić.

I da zaključimo:
-Socijalistička partija OO Ugljevik ostaje, zajedno sa NPS, principijelno, iz gore navedenih i mnogih drugih razloga, jedina opozicija trenutnoj lokalnoj vlasti u Ugljeviku.
-Sadašnja lokalna vlast mora biti redefinisana, a SDS Ugljevika poslata u opoziciju.
-Istrajaćemo u namjeri da sprovedemo u djelo incijativu o opozivu načelnika opštine Ugljevik.
-Ne odustajemo od pokušaja uspostave korektnih kontakata sa koalicionim partnerima sa kojima socijalisti još korektnije sarađuju vršeći vlast na republičkom nivou, ponajprije sa SNSD-om, smatrajući da njihov trenutni lokalni politički kurs čini ogromnu štetu, kako Ugljeviku i njegovim građanima, tako i njima samima.“

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Neradni dani 1, 2. i 9. maj

Na osnovu člana 39. Zakona o lokalnoj samoupravi („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj: 97/16 i 36/19) i člana...

„Orao“ iz Bijeljine učestvovao na SEAS samitu 2024.

“Orao” a.d. je učestvovao na četvrtom izdanju Samita avijacije Jugoistočne Evrope (SEAS),  koji se održao 22. i 23....

U Bijeljini završen 7. festival srednjoškolskih predstava „Udahni kulturu“

Sinoć je u Centru za kulturu "Semberija" završen 7. Festival srednjoškolskih predstava "Udahni kulturu" predstavom "Urnebesna tragedija" u...

MLADEN PETROVIĆ: Narodni Gradonačelnik, koji troši narodni novac, na način na koji ON hoće!

Mladen Petrović, odbornik u SG Bijeljina se obratio javnosi putem svog zvaničnog FB naloga a post prenosimo u...