SNAGA JE U SOLIDARNOSTI: Fond zdravstvenog osiguranja RS u Bijeljini obilježio 30 godina postojanja (foto)

Datum:

Share post:

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, koji je osnovan odlukom Narodne skupštine Republike Srpske od 27. jula 1992. godine u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju Republike Srpske, danas obilježava 30 godina postojanja.

Predstavnici bijeljinske filijale, danas su na Gradskom trgu dijelili letke i u razgovoru sa građanima ih informisali o pravima zdravstvenog osiguranja i kako ih mogu ostvariti.

“Danas obilježavamo 30 godina od osnivanja Fonda zdravstvenog osiguranja RS i veoma smo ponosni na činjenicu da smo uspjeli u našim osnovnim idejama, a to je da je zdravstvena zaštita dostupna svima, kao i jednakost u ostvarivanju prava iz domena zdravstvene zaštite. To je naša ideja vodilja i što nas sve ove godine vodi naprijed. Što se tiče poslovanja, unazad nekoliko godina Fond posluje s pozitivnim bilansom što je jako važno, pogotovo u uslovima korone. Moram da podsjetim da su od početka pandemije, svi zdravstveni osiguranici imali besplatno zdravstveno osiguranje i to je nešto na šta smo mi ponosni”, rekla je dr Branka Gavrić, savjetnik direktora za medicinska pitanja Fonda zdravstvenog osiguranja RS filijale u Bijeljini.


Dr Branka Gavrić

Fond zdravstvenog osiguranja RS finansira se od doprinosa za zdravstveno osiguranje, koji su glavni izvor prihoda Fonda, te iz drugih izvora, poput budžeta Republike, po međunarodnim konvencijama i dr. Više od 80 odsto prihoda Fonda je od doprinosa za zdravstveno osiguranje radnika, te su, praktično, zaposleni ti koji ”nose” cjelokupan zdravstveni sistem. U Republici Srpskoj, odnosno Bosni i Hercegovini, za sada ne postoje dodatni izvori finansiranja zdravstvenog sistema, što je neminovno za dugoročnu održivost zdravstvenog sistema.

Kako kaže, Fond putem letaka i medija obavještava građanstvo o pravima sa kojima nisu poznati, ali imaju i kontrolore koji obilaze i primarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu i u direktnom kontaktu sa osiguranicima dolaze do određenih saznanja, gdje se ne ostvaraju sva prava određena pravinikom zdravstvenog osiguranja.

“Mi tako vršimo korektivne mjere i pokušavamo svima da učinimo dostupnim usluge zdravstvenog osiguranja i zdravstvenih usluga. Ono što je, takođe, bitno napomenuti je da nas je korona ograničila u svemu, pa tako i u preuzimanju elektronskih zdravstvenih knjižica. Taj proces je uveliko započeo i veliki broj građana je uzeo elektronske zdravstvene knjižice. To je proces koji je u toku i koji će sigurno trajati još neko vrijeme”, zaključila je dr Gavrić.

Blizu 80 odsto osiguranih lica preuzelo je svoju elektronsku karticu, tačnije oko 740.000, te su se stvorili uslovi da se odredi rok važenja stare zdravstvene knjižice. Tako da će se stara zdravstvena knjižica moći upotrebljavati do kraja ove godine, odnosno osiguranici koji još nisu preuzeli svoju elektronsku karticu trebalo bi da to učine do kraja 2022. Godine, poručili su iz FZORS.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

TO BIJELJINA na sajmu u BL: Ministar Šulić – podrška za Banju Dvorovi i Sembersku kuću

U Banjaluci je otvoren 4. Međunarodni sajam turizma na kome je samostalno uzela učešće i Turistička organizacija Grada...

DOM ZDRAVLJA BIJELJINA: Predavanje na temu “Metode četkanja zuba”

Glavna sestra Službe preventivne, dječije i opšte stomatologije, Jelka Marković održala je zdravstvenim radnicima svih službi Doma zdravlja...

Uspješno završena akcija ”UZMI TAG, PROĐI BRŽE” – U sistemu više od 8.000 novih korisnika

Popust od 60 odsto na redovnu cijenu TAG-a izazvao veliko interesovanje građana, koji su od 25. decembra prošle...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Prvi mart nije praznik i dan za proslavu, već dan žalosti

Post Aleksandra Đurđevića predsjednika Skupštne Grada Bijeljina a povodom ubistva srpskog svata na današnji dam 1. marta 1992...