SMRAD sa Eko-deponije u Bijeljini NESNOSAN

Datum:

Share post:

Počela je eksploatacija novoizgrađene treće sanitarne ćelije na Regionalnoj eko-deponiji u Bijeljini, čime je produžen njen vijek. Projekat, vrijedan 1.670.000 maraka bez PDV-a, većim dijelom finansiran je iz kredita koji je podigla Gradska uprava Bijeljina.

Kapacitet je povećan, ali i dalje ostaje neriješen problem neprijatnih mirisa. Opozicija, predvođena SNSD-om, zamjera gradskim vlastima što je postojeće odlagalište, udaljeno svega tri kilometra od centra grada. Rješenje se mora naći, upozoravaju i građani.

Na treću sanitarnu ćeliju površine oko dva hektara, čija izgradnja još nije u potpunosti završena, već se odlaže komunalni otpad jer su postojeće dvije ćelije odavno popunjene.

Nova ćelija će omogućiti nesmetan prijem i deponovanje otpada za narednih pet do sedam godina – kaže direktor ovog preduzeća Dragiša Marjanović.

– Urađen je tehnički projekat, dobijena upotrebna dozvola , nakon čega smo počeli sa eksploatacijom te ćelije. Oko 35.000 tona komunalnog otpada godišnje se prikupi sa područja Bijeljine, Ugljevika, Lopara i Teočaka – kaže Marjanović.

TESTNA REKLAMA

Najveći problemi ljeti
Redovna prekrivka, tretman procjednih voda i postavljanje sistema za prikupljanje deponijskih gasova smanjilo je neprijatne mirise, ali nije ih u potpunosti eliminisalo. U „Eko depu’“ tvrde da najveći problem u ljetnim mjesecima stvara otpad koji se prikuplja i dovozi iz okolnih opština jednom sedmično.
Dragiša Marjanović

– Svjesni smo da taj otpad stvara neprijatne mirise na mjestu gde se prikuplja, a s obzirom na to da se radi o značajnim količinama ne stižemo da blagovremeno reagujemo. Ovom ćelijom smo sada, osim što smo povećali kapacitet, zaštitili i podzemne i površinske vode i zemljište – naglašava Marjanović.

Zbog neprijatnih mirisa najviše trpe građani u naselju nadomak deponije. Stanje je, kažu , mnogo bolje nego prije, ali strahuju da je tako samo tokom zime.

– Strašno je ljeti. Prozor ne smijemo otvoriti, veš se ne može napolju sušiti jer se usmrdi. A cijelo ljeto kafu ispred kuće ne popijemo, jer se od neprijatnih mirisa ne može disati. Sram bilo one koji su pristali da se deponija pravi nadomak grada – kaže Marica Petković.

Odbornici opozicionih stranaka smatraju da je ovo promašen projekat i da je izgradnja treće sanitrane ćelije samo nastavak loših odluka.

Na skupštinskom zasjedanju zatražili su izvještaj o utrošenim kreditnim sredstvima i stepenu realizacije projekata, među kojima i nove ćelije, o čemu nemaju nikakav izvještaj.

Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Bijeljina Aleksandar Đurđević kaže da se svake godine iz budžeta grada izdvajaju sve veća sredstva koja se troše za deponiju, ali se ovaj problem ne rješava.
Aleksandar Đurđević

– Deponija nije opravdala svrhu, nije ekološka, nije regionalna, jer praktično ostale opštine ne deponuju otpad ili ako to čine, čine nedovoljno, nije finansijski održiva -tvrdi Đurđević.

Cijene
Opštine osnivači regionalne deponije uspijevaju da prikupe 60 do 70 odsto od planiranih količina komunalnog otpada – najveće količine iz Bijeljine.

Količine deponovanog otpada neznatno su povećane. Prošle godine podignuta je cijena po toni deponovanog otpada na 50 maraka, ali prihodi su i dalje nedovoljni da bi ”Eko dep” mogao da servisira kredit koji ističe 2027. godine.

Od godišnje tranše koja iznosi 850.000 KM uspijevaju da prikupe oko polovinu sredstava, a ostalo se naplaćuje od opština osnivača. U deponiju je od 2009. godine uloženo oko 11 miliona maraka.

Eksploatacija i reciklaža otpada za sada je nemoguća, jer bi trebalo prvo mijenjati sistem njegovog prikupljanja i razdvajati ga na samom mjestu postanka, pa tek onda razmišljati o ulaganju u postrojenje koje bi dalo efekte, kažu nadležni.

Smanjili smo divlje deponije, a gomilamo otpad na regionalnoj koja se prostire na 12 i po hektara. Još nikada nije uklonjena ni stara na sedam hektara na kojoj je tek pre dvije godine zabranjeno odlaganje klaoničkog otpada. Projekat postoji, ali ne i tri miliona maraka koliko bi koštala sanacija.

Gradonačelnik zadovoljan
Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić kaže da je projekat Regionalne deponije ispunio očekivanja, kao i da je mnogo urađeno na otklanjanju neprijatnih mirisa.

– Primjetno je da su ti mirisi manje izraženi nego prethodnih godina. Među mjerama koje smo preduzeli je izgradnja sistema za spaljivanje deponijskog plina, redovna prekrivka otpada, a postavljen je i uređaj za prečišćavanje deponijskih voda. I dalje ćemo tražiti rješenja da se ovaj problem otkloni, a najvažnije je da nađemo partnera s kojim ćemo raditi na reciklaži ili spaljivanju otpada – kaže gradonačelnik Bijeljine.
Mićo Mićić

 

Objašnjava da je važno da su zaštićene podzemne i površinske vode i zemljište, a prilikom dovoženja otpada vrši se kontrola na prijemu.

– Urađena je privremena sanacija stare deponije – prekrivkom inertnim materijalom. Izrađen je projekat sanacije starog odlagališta, ali za sada nemamo mogućnosti za trajnu sanaciju, pa ćemo tražiti mogućnost da preko IPA fondova Evropske unije dođemo do sredstava za ovu namjenu – kaže Mićić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

PROBLEM SA STRUJOM naselja Knez Ivo od Semberije – ELEKTRO BIJELJINA: Riješićemo problem (video)

Stanovnici naselja Knez Ivo od Semberije obratili su se portalu Dešavanja u Bijeljini kako bi iznijeli u javnost...

NEŠKOVIĆ (SDS) IZABRAN ZA DELEGATA U DOMU NARODA PS BiH

Posalnik SDS Želimir Nešković iz Lopara, na današnjoj Posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, je izabran za delegata...

BIJELJINA: Organizovana regionalna konferencija „Sigurne zajednice za sigurnu budućnost građana“ (foto)

Danas su u Bijeljini, u okviru Projekta jačanje otpornosti na prirodne katastrofe i unapređenje strategija pripravnosti (PREPS) u...

Na šta novac troše predstavništva Republike Srpske u inostranstvu?

Predstavništva Republike Srpske u inostranstvu dobila su još novca iz budžeta. Drugi put ove godine. Početkom ove, za...