ŠMIT: Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda je poništen

Datum:

Share post:

“Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske neće stupiti na snagu. Svi su poništeni”, rekao je Šmit na vanrednoj konferenciji za javnost. 

“Nedavnim odlukama Narodne skupštine Republike Srpske se direktno krši ustavni poredak BiH, a samim time i Dejtonski mirovni sporazum koji je sačinjen, možda prekasno, ali u namjeri da zaustavi strašni rat i zločine i ono što su građani ove zemlje podnosili jako dugo vremena.

Naš mandat je da osiguramo da se tako nešto ne ponovi nikada. Entitetske skupštine nemaju nadležnost da derogiraju odredbe Ustava BiH i reguliraju jurisdikciju ključnih dejtonskih institucija kao što je Ustavni sud BiH.

Ovo je napad na Ustavni sud BiH i pokušaj ugrožavanja pravnog i ustavnog okvira zemlje, uključujući i ključne elemente Dejtona kao što su odluke Visokog predstavnika.

Ne treba zaboraviti ko će snositi posljedice ovakve neodgovarajuće poteze vladajuće koalicije, posljedice snose građane Republike Srpske. Ja ih poštujem kao slobodne građane u slobodnoj državi kao što su to građani širom BiH i oni ne bi trebali da imaju život u kojem dominiraju samo svakodnevne ideje pojedinaca u ovoj zemlji.

Politički predstavnici pokušavaju ugroziti vladavinu prava. Odlučio sam da zakon kojim se ukida obaveza ukidanja odluka visokog predstavnika u Službeniku RS neće stuputi na snagu”, rekao je Šmit. 

Visoki predstavnik izmijeniće i Krivični zakon.

“Krivični zakon BiH na način da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak zemlje tretirati kao krivično djelo, a te izmjene će osigurati i pravni osnov za tužioce da oni poduzmu aktivnosti. Oni koji narušavaju ustavni poredak moraju biti procesuirani, oni će snositi posljedice za svoje postupke. Dozvolite dam jedno upozorenje: Sve opcije su na stolu!. Vi znate koji je to spektar bonskih ovlaštenja koji imam na raspolaganju. Sve opcije su i dalje na stolu. Nadam se da će se politički akteri urazumiti”, naveo Šmit. 

Pozvao je međunarodne partnere da uvedu ciljane sankcije protiv onih koji ugrožavaju ustavni poredak BiH.

“Sistem evropskih integracija je sistem koji podrazumijeva razgovor i putem njega da se pronađe rješenje koje će se provesti. Međunarodna zajednica, ovo govorim radi onih koji navode neistinite priče o dejtonskim institucijama i lažne tvrdnje o onome što je namjera EU, EU ima ozbiljnu i iskrenu želju da a BiH dovede u svoje okvire.

Mi ne dovodimo u pitanje unutarnju strukturu BiH, niko nije donio odluku koja se tiče postojanja entiteta. NE! Entiteti su dio Ustava i biće dio Ustava sve dotle dok parlamenti i sami građani ne odluče da će imati neku drugu organizacionu strukturu, dakle putim demokratskih metoda.

Mislim da će svi građani Republike Srpske koji žive u Republici Srpskoj imati koristi od EU i neće biti izolovani. Treba da nam je cilj evropska integracija i pozivam sve da bez ikakvih predrasuda ostave po strani ove pokušaje koji su do sada preduzimali”, poručio je Šmit.

Poručio je da neće stati. Odluke će, rekao je, biti odmah objavljene i stupiti na snagu odmah.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Izvučena Loto sedmica, dobitnik bogatiji za 600.000 maraka

U 15. kolu igre Loto, koju zajednički organizuju lutrije Republike Srpske i Srbije izvučen je glavni dobitak. Srećni dobitnik...

PU BIJELJINA: Stanje javne bezbjednosti zadovoljavajuće

Tokom januara na području koje operativno pokriva Policijska uprava Bijeljina evidentirano je ukupno 67 krivičnih djela, dok je...

Promocija Bijeljine na beogradskom sajmu (foto)

U Beogradu je u toku  45. Međunarodni sajam turizma, a učešće je uzela i Turistička organizacija Bijeljina, po...

Vučič najavio konsultacije o mandataru za sastav nove Vlade Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će od ponedeljka, 26. februra, početi konsultacije o mandataru za sastav...