Slobodan Savić, poznatiji kao Boban, rođeni je Dazdarac, ali je svo svoje djetinstvo i mladost proveo u Dvorovima, kod svog ujaka Jovana Bumbara. Tu je i započeo svoju fudbalsku istoriju.

Skupa sa vršnjacima je u slobodnom vremenu, posle škole ili prilikom čuvanja stoke na strnjicima, trčao za fudbalskom loptom koja ga je magično privlačila. Uvjek je pretendovao da bude golman jer mu je to činilo neko čudno zadovoljstvo.

Kako je prirastao, sve više je dolazio na fudbalsko igralište gdje je gledao starije kako igraju, dodavao lopšte i čekao svoju priliku. Primjećen je od tada zaduženih drugova, da je talentovan golman pa je jedne prilike, kada se igrala prijateljska utakmica sa komšijama iz Ostojićeva, utakmica je igrana 08.03.1960. godine u čast „Dana žena“, dobio priliku da zaigra u prvom timu.

Na sastanku u Domu kulture, veče prije utakmice učitelj Mirko Galić, tada zadužen za određivanje sastava tima, mu je saopštio da će sutra stati na gol i braniti čitavu utakmicu.Te večeri Boban nije ni spavao samo je željno isčekivao da dođe početak utakmice. Imao je tada 16 godina.

Od tog trenutka kada je stao na go u prijateljskoj utakmici, postao je nezamjenjivi vratar Proletera u naredne dvije decenije. Prvi je golman u Semberiji koji je pravio parade i to kakve. Često se u svojim odbranama paradama poravnjavao sa prečkom što je navijače i publiku bacalo u trans. Zato su ga Semberci prozvali „LETEĆI GOLMAN“.

Nezaboravne su njegove bravure na prvenstvenim utakmicama, kup utakmicaama i utakmicama Kupa Zadrugara. Posebna specijalnost mu je bila odbrana penala što je do ludila dovelo igrače FK“Jedinstva“ iz Brčkog u Kup utakmici kada je odbranio četiri penala.

Sav svoj igrački vijek je proveo u Proleteru iako je imao ponuda da karijeru nastavi i u drugim sredinama, on to nije htjeo. Kasnije, po završetku karijerem golmana, prihvatio se trenerskog posla i to u mlađim kategorijama i treba napomenuti da je on bio trener sjajne generacije pionira FK “Proleter“ iz Dvorova, koja je 1975. godine osvojila Pionirsko prvenstvo BiH pobjedivši u finalu, tada respektabilnu ekipu FK “Čelik“ iz Zenice.

Slobodanov sin PETAR krenuo je stopama svog oca pa je bio vrsni golman u FK “Radnik“ Bijeljina i FK “Proleter“ Dvorovi ali je rano napustio fudbal jer je otišao u inostranstvo „trbuhom za kruhom“. Nadamo se da će Bobanovi unuci možda nastaviti ovu sjajnu tradiciju.

Slobodan Boban Savić živi mirne penzionerske dane i svake nedelje se družimo, skupa sa ostalim veteranima, kada evociramo uspomene i prisjećamo se lijepih dana.

Za svoje zasluge u stvaranju istorije kluba, od 1979. godine Slobodan Savić je nosilac „SREBRNE PLAKETE FK “PROLETER“ DVOROVI“, piše Vladan Simeunović, istoričar FK “Proleter“ iz Dvorova.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: sportdesavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име