Skup kupus u Semberiji

Datum:

Share post:

Na poljima u Semberiji kupus se siječe i priprema za prodaju ili kiseljenje. Cijena nikad viša. Proizvođači kažu da nisu imali izbora – sve što im je trebalo za sjetvu je bilo skuplje.

„Cijena je negdje oko 50, 55 feninga po kilogramu. Međutim, na kvantašu, svjedoci smo da to ne ide na kilogram nego na džak. Е sad, vidim da otkupljivači su krenuli sa 50, a došli do 22,23 feninga. To je stvarno poražavajuće. Nema se računa. Inače, imamo problem sa radnom snagom, a i te dnevnice su otišle, nenormalno su velike“, kaže Đorđe Vakčić, iz Male Obarske.

Džak kupusa prošle godine bio je od pet do pet i po maraka. Ove godine je, kažu, sve ispod šest premalo. Ima i onih koji će većinu uroda ukiseliti, popakovati u kese i tako poslati u prodaju. Po kojoj cijeni će u prodaju i koliko će tako uspjeti da zarade još ne znaju. 

„To je kiseli kupus, upakovan, vakumiran, upakovan na palete“, ističe Nikola Stajić.

S obzirom na više cijene svježeg, a samim tim i kiselog kupusa, ove godine, sarma bi mogla biti papreno skupa. 

„Ovi mlađi, ja volim da kažem u šali, imaju gotovu hranu pa slabije će da motaju sarme. Slabije hoće da kisele nego kupe, a to nije ni blizu ovog kvaliteta. Tako da neka se ne sikiraju, mislim da će to na isto da izađe i uvijek se nađe novca za dobru sarmu“, dodaje Vakčić.

Dobro je, kažu proizvođači, što na domaćem tržištu još uvijek nema uvoznog kupusa. Ali ih brine to što se domaći, za sada, slabo prodaje.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NAKON VELIKOG APRILSKOG POŽARA: Svetozar Ostojić, Mega Drvo – Obnovili smo 95 odsto uništenih kapaciteta

Nakon velikog požara koji je devetog aprila ove godine, prije osam mjeseci, zahvatio proizvodne hale preduzeća „Mega drvo“...

Futsaleri Radnika u četvrtfinalu Kupa BiH

Futsaleri Radnika plasirali su se u četvrtfinale Kupa Bosne i Hercegovine nakon što su večeras u Istočnom Sarajevu...

BO BIJELJINA: Konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih radova – “Republiko Srpska u srcu te nosim, sa tobom se ponosim”

Gradska boračka organizacija Bijeljina, povodom slave Sveta Tri Jerarha, raspisala je konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih...

BIJELJINA: Finansiranje škola i upisna politika (foto)

Sastanak Aktiva direktora srednjih škola i predstavnika sindikata održan je 05.12.2023.godine u prostorijama JU Ekonomske škole. Sastanku su...