Javna ustanova Srpsko kulturno – umjetničko društvo „Semberija“ Bijeljina danas je svečano i uz prisustvo velikog broja gostiju u prostorijama Centra za kulturu „Semberija“ obilježilo slavu društva, Vidovdan.

Branka Marković-Savčić, direktor JU SKUD-a „Semberija“, istakla je da im je čast slaviti Vidovdan, svetog cara Lazara, koji je obilježio srpsku istoriju.

„Mi smo danas tu da pomenemo njegovo ime da mu se zahvalimo i da mu se pomolimo, prije svega za mir i slobodu koji su nam danas prijeko potrebni, da se pomolimo za našu Republiku Srpsku, da se pomolimo za duše svih srpskih junaka koji su pali za slobodu i dali svoje živote“, rekla je Branka Marković-Savčić.

Ona je podsjetila i da je prije pet dana održan Vidovdanski koncert SKUD-a Semberija, koji je svake godine sve više posjećen.

Sala Centra za kulturu odavno je postala mala da prihvati sve zainteresovane sugrađane da uživaju u ljepoti tradicije koju sa ljubavlju pripremi SKUD Semberija.

„U čast jubileja, ove godine održaćemo tri koncerta. Naime, otvorićemo Pantelemske dane 31.jula, 1. i 2. avgusta, imaćemo goste iz regiona, iz Republike Srpske, Federacije, Hrvatske, Srbije… Napravićemo jednu festivalsku veče gdje će se predstaviti samo dječji ansambli, pa će drugu veče da se predstavi SKUD Semberija, ali ne folklorno, nego orkestar, solisti, ženska vokalna grupa sa gostima koji će doći iz Brčkog i treća veče će biti svakako festival, odnosno koncert omladinskih ansambala“, najavila je direktor JU SKUD Semberija.

Ovogodišnji kum slave bio je Siniša Dakić, koji je ovom prilikom istakao da mu je velika čast biti kum ustanovi koja njeguje srpsku tradiciju i srpske običaje.

„SKUD Semberija nastoji svojim posvećenim radom da održi stare srpske običaje i ja mislim da će upravo ove generacije da održe te stare srpske običaje, kao što su i prethodne generacije“, rekao je Dakić.

Željko Đukanović, šef Velikog narodnog orkestra SKUD-a Semberija, naveo je da je ove godine po sedamdeseti put održan Vidovdanski koncert koji svake godine okuplja sve više sugrađana. Pored mnogobrojnih koreografija i vokalnih izvedbi, Đukanović je izdvojio dvije nove koreografije.

„To su igre iz Studenice i igre iz Binačke Morave, koje smo bukvalno godinu danas spremali. Zatim, pored tog prvog izvođačkog ansambla i ansambla veterana, pokazali smo i svu našu djecu, svu našu mladost, koja krase ovo društvo svih ovih sedam decenija. Naravno neizbježan je i veliki narodni orkestar koji sve te događaje i tačke ispratimo“, rekao je Đukanović.

On je, takođe, istakao da se svake godine SKUD-u Semberija pridružuje sve veći broj, kako mladih i djece od 6-7, tako i starijih od 77 godina.

SKUD “Semberija” postoji već sedam decenija tokom kojih je osvojilo mnogo prestižnih nagrada i priznanja kako na domaćim, tako i na svjetskim takičenjima.

Godinama unazad njeguju srpsko narodno stvaralaštvo, ali u bogatom repertoraru su i koreografije, muzika i pesma drugih naroda. Sačuvati narodno stvaralaštvo, unaprediti ga i učiniti primamljivim novim generacijama, misija je koju decenijama uspješno ostvaruju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име