Od kada je otkriven prije nekoliko godina, vodopad Skakavac u Banjici nadomak manastira Tavna ne prestaje da bude atraktivan za sve posjetioce.

Jedini vodopad u semberskoj ravnici bio je nepristupačan do prije par godina kada je izgrađen mali prelaz koji vodi do njega. Kasnije je i napravljen veći most, jer sve više ljudi želi da posjeti ovaj vodopad. 

„Kada kažete da u Semberiji imate vodopad onda se svi čude, ali kada dođu i vide onda se baš zadive svemu tome. Prošle godine smo mi iz Turističke organizacije uredili stazu od manastira Tavne do vodopada u dužini negdje od 1000 metara“, kaže predsjednik Turističke organizacije Bijeljine Dragan Tešić.

Vodopad su otkrili lokalni mještani i planinari. Iako ravnica, Semberija ima aktivne e kojima je upravo ovaj vodoplaninarpad u redovnoj ruti planinarenja i gdje vode svoje goste. Staza kreće od čuvene „Novakove pećine“. 

„Na toj stazi možemo posjetiti i manastir, koja obuhvata šetnju, imamo vodopad Skakavac i imamo jednu jako lijepu, zovemo je ‘Šuplja stijena’, koja je natkrivena i koja je jako lijepa i kroz koju protiče jedan potok fin koji nikada ne presušuje“, kaže PED „Majevica“ Dubravko Blagovčanin.

Pored nje, postoji još nekoliko staza koje Semberci i turisti rado koriste vikendima za porodične šetnje i boravak u prirodi.

„Budući da volimo planinarenje, prirodu, brda vrlo često posjećujemo i Novakovu pećinu i ostale ovdje destinacije na predjelu Tavna – Banjica, Trnova, tako da često smo tu vikendima“, kaže Dijana Milešić.

Visina vodopada je oko 10 metara. Tokom cijele godine voda se sliva niz kamen i stijene. U ljetnim danima odlična je za pauzu od vrelina, s obzirom da je temperatura niža i do nekoliko stepeni. Sve je više onih koje vuče znatiželja da vide ono što priroda nudi, šetače da istraže nepregledne planinarske staze, ili avanturiste da se oprobaju u alpinističkom spuštanju niz stijene u blizini “Novakove pećine”.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име