Skakavac – Jedini vodopad u Semberiji

Datum:

Share post:

Od kada je otkriven prije nekoliko godina, vodopad Skakavac u Banjici nadomak manastira Tavna ne prestaje da bude atraktivan za sve posjetioce.

Jedini vodopad u semberskoj ravnici bio je nepristupačan do prije par godina kada je izgrađen mali prelaz koji vodi do njega. Kasnije je i napravljen veći most, jer sve više ljudi želi da posjeti ovaj vodopad. 

„Kada kažete da u Semberiji imate vodopad onda se svi čude, ali kada dođu i vide onda se baš zadive svemu tome. Prošle godine smo mi iz Turističke organizacije uredili stazu od manastira Tavne do vodopada u dužini negdje od 1000 metara“, kaže predsjednik Turističke organizacije Bijeljine Dragan Tešić.

Vodopad su otkrili lokalni mještani i planinari. Iako ravnica, Semberija ima aktivne e kojima je upravo ovaj vodoplaninarpad u redovnoj ruti planinarenja i gdje vode svoje goste. Staza kreće od čuvene „Novakove pećine“. 

„Na toj stazi možemo posjetiti i manastir, koja obuhvata šetnju, imamo vodopad Skakavac i imamo jednu jako lijepu, zovemo je ‘Šuplja stijena’, koja je natkrivena i koja je jako lijepa i kroz koju protiče jedan potok fin koji nikada ne presušuje“, kaže PED „Majevica“ Dubravko Blagovčanin.

Pored nje, postoji još nekoliko staza koje Semberci i turisti rado koriste vikendima za porodične šetnje i boravak u prirodi.

„Budući da volimo planinarenje, prirodu, brda vrlo često posjećujemo i Novakovu pećinu i ostale ovdje destinacije na predjelu Tavna – Banjica, Trnova, tako da često smo tu vikendima“, kaže Dijana Milešić.

Visina vodopada je oko 10 metara. Tokom cijele godine voda se sliva niz kamen i stijene. U ljetnim danima odlična je za pauzu od vrelina, s obzirom da je temperatura niža i do nekoliko stepeni. Sve je više onih koje vuče znatiželja da vide ono što priroda nudi, šetače da istraže nepregledne planinarske staze, ili avanturiste da se oprobaju u alpinističkom spuštanju niz stijene u blizini “Novakove pećine”.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Dnevni horoskop za 4. oktobar

OVAN POSAO: Ako je za vas uspešan dan onaj koji počinje fizičkim aktivnosima ili poslom koji je povezan sa...

PET MAGAZIN: Genetska oboljenja ljubimica

Mace mogu da se prehlade, da ih boli stomak, zub ili da imaju neku virusnu infekciju. Ali, nije...

Apple objavio zašto se iPhone 15 pregrijava

Kompanija Apple saopštila je šta izaziva probleme sa pregrijavanjem nove iPhone serije. Kako kažu iz "jabuke", u pitanju je...

AGRO SAVJET: Počinje sezona jabuka – Kako da ne izgube hrskavost i slatkoću

Kraj ljeta i početak jeseni znači i smjenu voća i povrća i dolazak sezone jabuka. Najbolje vreme za uživanje...