SJEVERNA MAKEDONIJA: Davkova proglasila pobedu, Pendarovski priznao poraz

Datum:

Share post:

Severnoj Makedoniji juče je održan drugi krug predsedničkih izbora, paralelno sa glasanjem za novi saziv parlamenta. Predsednik Državne izborne komisije Aleksandar Daštevski je novinarima u toku dana rekao da „može da se primeti da je u istočnoj i centralnoj Makedoniji na predsedničkim izborima glasalo mnogo više birača nego u zapadnoj gde je taj procenat veoma nizak”.

U drugom krugu predsedničkih izbora za mesto šefa države se bore kandidati opozicione VMRO DPMNE Gordana Siljanovska Davkova i vladajućeg SDSM, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, podseća Tanjug. Da bi Severna Makedonija dobila predsednika, izlaznost mora biti najmanje 40 odsto od ukupnog broja upisanih birača. Na parlamentarnim izborima učestvuje 17 izbornih lista.

VMRO-DPMNE ubedljivo vodi sa 59 mandata

Pendarovski je, prenosi Beta, juče izjavio da ima nepotvrđenih informacija o tome da na pojedinim biračkim mestima ima pokušaja organizovanog bojkota drugog kruga predsedničkih izbora koji se održavaju uporedo s poslaničkim izborima. Šef države je glasao u mesnoj zajednici Autokomanda u skopskoj opštini Gazi Baba.

Prethodnih dana su obe koalicije albanskih partija „Evropski front” oko DUI i opoziciona „Vredi”, čiji kandidati nisu prošli u drugi krug, demantovale da će bojkotovati predsedničke izbore.

Premijer Severne Makedonije Talat Džaferi glasao je u rodnom selu Forino i izrazio uverenje da će izborni dan proteći mirno i bez problema. On je potvrdno odgovorio na novinarsko pitanje da li je glasao i na predsedničkim i na parlamentarnim izborima. „Da, naravno. Sloboda izbora i u svakom slučaju je i pravo i prilika, a u krajnjoj instanci da se ispuni obaveza prema građanima”, naglasio je Džaferi, koji je visoki funkcioner albanske partije DUI.

Pendarovski priznao izborni poraz

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: politika.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Košarkaši Crvene zvezde osvojili titulu u regionalnoj ABA ligi

Košarkaši Crvene zvezde osvojili su titulu u regionalnoj ABA ligi. Crveno bijeli su u trećoj utakmici finalne serije pobijedili...

Otvoren prvi sajam ljepote i zdravlja u Bijeljini (foto)

Prvi sajam ljepote i zdravlja pod nazivom „Beyond beauty“ otvoren je  u hotelu „Drina“ u Bijeljini. Sajam će...

ZEKIĆI: SRPSKE ŽRTVE NIKO NE ČUJE – Rezolucija o Srebrenici neće donijeti mir

Rezolucija o Srebrenici neće donijeti mir. Srpske žrtve niko ne priznaje, u takvim okolnostima suživot je gotovo nemoguć....

Gradu Bijeljina donirani kontejneri za mješoviti komunalni otpad, papir, lug, plastiku i staklo (foto)

Gradu Bijeljina su donirani kontejneri za mješoviti komunalni otpad, papir, lug, plastiku i staklo Gradu Bijeljina je isporučena vrijedna...