Sistem za detektovanje alkohola u automobilima uskoro obavezan u Americi

Datum:

Share post:

Nije tajna da Sjedinjene Američke Države imaju veliki problem sa vozačima koji sedaju za volan u pijanom stanju. Statistika kaže da svakog dana čak 37 ljudi strada u saobraćajnim nesrećama povezanim sa pijanstvom, što nam kaže da će na svakih 39 minuta neko zbog toga završiti pod zemljom.

Ako bismo pogledali brojke na godišnjem nivou, stradaće ih čak četrnaest hiljada, što se odnosi na vozače, putnike, pešake i tako dalje, gde je barem jedna osoba vozila s preko zakonski dozvoljenih 0,08% alkohola u krvi (u američkoj saveznoj državi Juti, granica iznosi 0,05%).


One osobe koje završe iza rešetaka zbog vožnje u pijanom stanju mogu da zatraže povraćaj vozačke dozvole, ali samo za neophodnu vožnju, u koju recimo spada odlazak na posao. U tom slučaju, moraju da kupe i ugrade poseban softver, a u hardver s tim softverom kasnije duvaju svaki put kada žele da „upale“ motor automobila, a ukoliko softver detektuje bilo koji nivo alkohola u krvi, automatski blokira vozilo i na taj način spreči pijanca da sedne za volan.

Nacionalna agencija za bezbednost na putevima NHTSA sada želi da takav softver bude deo standardne opreme na svim novim četvorotočkašima i da automobilski proizvođači budu primorani da ga ugrade pre nego što konkretan proizvod na četiri točka završi u izložbeno-prodajnom salonu.

Naravno, da bi takav zakon bio sproveden, prvo mora da prođe kroz dosta procesa odobrenja od strane političara, tako da trenutno nije na snazi. Automobilski proizvođači obično nisu impresionirani odlukama NHTSA-a iz razloga što tako nešto povećava troškove, ali ovaj put se nisu bunili.

Štaviše, General Motors kaže da je od ranije razvijao sličnu tehnologiju i da je planirao da je ponudi kao deo standardne opreme čak i bez zahteva od strane NHTSA. Meri Bara, predsednica najvećeg američkog automobilskog proizvođača, kaže da trenutni način merenja nivoa alkohola u krvi nije preterano pouzdan, posebno zato što alkohol nije jedina supstanca koja može da ometa vožnju.

To se pre svega odnosi i na lekove i naravno na umor, a u tom slučaju sadašnji sistemi nisu mnogo napredovali. Pijani vozač takođe može da ponudi nekom od putnika da duva umesto njega i da na taj način prevari softver, a General Motors tvrdi da radi na rešenjima za takve probleme, iako nije bio voljan da podeli više informacija.


Za sada je sve samo proces na papiru koji prolazi korak po korak, a ako dobije zeleno svetlo, NHTSA zakonski mora automobilskim proizvođačima da dozvoli određeni vremenski period da se „pripreme za promene“. Naravno, celokupni proces neće biti bezbolan jer će se mnogi Amerikanci pozivati na ustav, koji sprečava bilo koje vladine radnike da ometaju „slobodu“ osim ako postoji osnovana sumnja da neko krši zakon.

To je jedan od razloga zašto „preko bare“ nema redovne kontrole već vas policija sme zaustaviti samo ako ste prekršili zakon, pa samim tim naterati nekoga da duva u spravu samo da bi koristio automobil se može karakterisati kao „kršenje ustava“. Nema sumnje da će svakako biti zanimljivo videti argumente sa obe strane, kao i to kako NHTSA napreduje sa svojom odlukom…

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: autorepublika.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

VRIJEME DANAS toplo i sunčano uz umjerenu oblačnost

Ujutro umereno oblačno, u Hercegovini oblačnije uz povremenu slabu kišu lokalno. Oko reka i po kotlinama moguća je...

Srbiju će na Evrosongu u Malmeu predstavljati Teja Dora! (video)

Teja Dora putuje u Malme: Pobjednica Beovizije očarala i žiri i publiku, predstavljaće Srbiju na Pjesmi Evrovizije Teja Dora...

MILOŠEVIĆ: Selektor fudbalera BiH otvoreno o atmosferi među Zmajevima, mladim igračima, Ukrajini…

Reprezentaciju BiH 21. marta čeka izuzetno važan duel baraža kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj protiv Ukrajine. Selektor BiH...

Neka futsal pobjedi! KMF “Radnik MD Shop” gostuje u Tuzli

Neka futsal pobjedi! Sutra nas u tuzlanskom Mejdanu očekuje još jedan futsal spektakl. Tuzlanska Sloboda Kompred je domaćin ekipi...