Poljoprivredna škola u Bijeljini dobila je u školskoj 2017/2018. godini opremu za izvođenje praktične nastave za smjerove pekar i prehrambeni tehničar, a učenici i profesori veoma brzo su uspjeli da pokrenu organizovanu proizvodnju i sada isporučuju kifle za jednu pekaru, a imaju kupce i za meke sireve.

Profesor praktične nastave Spomenka Domuz kaže da je do prošle godine u učionici mogla samo da objašnjava Zakon o zaštiti na radu ili o higijenskoj zaštiti radnika, ali da je praktična nastava bila nemoguća.

„Ja vodim radionicu za proizvodnju sira i njeno formiranje je omogućilo da djecu podijelimo u više grupa, da svaki učenik može da prođe svaku radnu operaciju i da bude siguran da može da napravi određeni proizvod. Djeci je zanimljivo, stiču samopouzdanje jer vide rezultat svog rada, a mi smo sigurni da spremamo dobre radnike za tržište“, kaže Domuz.

Ona je istakla da u okviru Poljoprivredne škole postoji farma na kojoj učenici drugih smjerova obavljaju praksu, te se mlijeko sa ove farme prosljeđuje direktno za proizvodnju sira. Osim toga, sa pekarom koja se nalazi u školskom dvorištu, u kojoj đaci kupuju užinu, dogovoreno je da otkupljuje kifle proizvedene na praktičnoj nastavi.

„Za pekaru pripremamo kifle, dok u sirarskoj proizvodnji dobijamo nekoliko vrsta sireva. To su meki sirevi sa kraćim rokom trajanja, ali u okviru projekta dobili smo i dvije komore za zrenje, pa krajem mjeseca očekujemo prve polutvrde i tvrde sireve“, naglasila je Domuz.

Ona je rekla da su se u školi dugo borili za dobijanje opreme za pekare i prehrambene tehničare, ali da su obilazili i druge škole u Bosni i Hercegovini, kako bi usvojili iskustva. Poljoprivredne škole u Prijedoru i Banjaluci uspijevaju da ostvare i profit, te imaju sopstvene žiro-račune.

„Škole u Prijedoru i Banjaluci koje smo posjetili dugo se bave praktičnom nastavom i one su se vremenom izborile za dobijanje računa na koje im liježu sredstva od plasmana proizvoda, što je i naš dugoročni cilj. Ta sredstva možemo kasnije upotrijebiti za unapređenje radionica, za nabavku novih uređaja, sirovina i repromaterijala, a novac koji preostane iskoristili bismo za dječije i stručne ekskurzije, posjetu radnim organizacijama i drugo“, istakla je Domuz.

Luka Đurkić, učenik prvog razreda Poljoprivredne škole, smjer Pekar, kaže da se njegova porodica bavi proizvodnjom peciva, ali da je tek na praksi u školi shvatio da nije riječ o komplikovanom poslu.,,Na praktičnoj nastavi u školi naučio sam mnogo toga o pekarstvu. Sada mi je jasan cijeli proces, od pripreme tijesta, preko fermentacije, do pakovanja i transporta“, naglasio je Đurkić.

Bijeljinski učenici Poljoprivredne škole i njihovi profesori nastaviće da se trude da sir i peciva dospiju do što većeg broja kupaca, a u planu im je da pokušaju da konzervišu povrće koje drugi đaci proizvode na oglednim površinama.

Poljoprivredna škola u Bijeljini dobila je opremu za izvođenje praktične nastave za pekare i prehrambene tehničare posredstvom programa „Prilika plus“, a vrijednost opreme je 85.000 KM.

Projekat sprovodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, a finansira Vlada Švajcarske.

Izvor: www.bijeljina.org

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име